Schaatspeloton.nl - Nieuws - Afscheidnemende Merel Bosma soleert naar rood-wit-blauw

Afscheidnemende Merel Bosma soleert naar rood-wit-blauw

geplaatst zaterdag 27 januari 2024 om 10:51:47 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Merel Bosma het Open NK gewonnen. Zij mag na een solo van 25 kilometer het rood-wit-blauw aantrekken.

Op de Weissensee heeft Merel Bosma het Open NK gewonnen. Zij mag na een solo van 25 kilometer het rood-wit-blauw aantrekken.

Het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op het natuurijs van de Weissensee is gewonnen door Merel Bosma (BDM / BTZ) die zo haar langverwachte eerste overwinning op natuurijs behaalde. De Friezin die na dit seizoen afscheid neemt van het marathonschaatsen kon juichen na een solo van 25 kilometer. Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) won op twee minuten van haar ploeggenote de sprint van het peloton om het zilver, Ineke Dedden (BDM / BTZ) maakte het feest van het team van ploegleider Eelco Kooistra compleet met het brons.

De vrouwen brachten bij de titelstrijd een aantrekkelijke wedstrijd op het ijs waar er regelmatig aanvallen te zien waren maar de verschillen in eerste instantie vooral achteraan werden gemaakt. Langzaam dunde het peloton uit een klein veertigtal halverwege. Grote groepen kregen vooraan echter niet te ruimte en de toppers bleven bij elkaar. Het was op 25 kilometer van de aankomst echter Merel Bosma die de aanval koos. Albert Heijn Zaanlander probeerden nog de achtervolging in te zetten maar Bosma bouwde de voorsprong gestaag uit. Al snel had ze een gat van een minuut en ze hield het vol.

In de finalerond hielp een barrage van het vrouwenpeloton omdat het mannenpeloton hen precies toen voorbij moest niet. Maar het zou niet eerlijk zijn ook maar een moment te twijfelen of Bosma anders wel ingerekend zou zijn. Daar was het gat te groot voor en in de finale bouwde Bosma het alleen maar uit. Op de streep hield ze uiteindelijk twee minuten over en kon een duidelijk emotionele Friezin haar eerste zege op natuurijs bejubelen. Haar ploeggenoten Elsemieke van Maaren en Ineke Dedden maakte het BDM / BTZ-feest compleet door in de pelotonsprint het zilver en brons binnen te halen. Beau Wagemaker (PGM Bakker) donderdag nog winnares van de Aart Koopmans Memorial greep nu net naast de prijzen en werd vierde voor de jonge Janne Berkhout (Van Ramshorst Renault) die knap als vijfde finishte.

Bekijk ook:

Uitslag