Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rode kaarten Groenewoud en Kleibeuker ongegrond, Groenewoud wint toch weer Aart Koopmans Memorial

Rode kaarten Groenewoud en Kleibeuker ongegrond, Groenewoud wint toch weer Aart Koopmans Memorial

geplaatst vrijdag 24 april 2020 om 17:10:22 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud kwam 23 januari als winnares over de streep tijdens de Aart Koopmans Memorial.

Marijke Groenewoud kwam 23 januari als winnares over de streep tijdens de Aart Koopmans Memorial. (bron: Schaatspeloton.nl)

Ruim drie maanden nadat ze als winnares op het huldigingsbruggetje op de Weissensee stond, maar laat op de avond de overwinning in de Aart Koopmans Memorial werd afgenomen, is Marijke Groenewoud (ZiuZ) toch weer als winnaar van de eerste KPN Grand Prixwedstrijd aangewezen. Dit nadat de tuchtcommissie van de KNSB uitspraak heeft gedaan dat de rode kaarten voor 'ongeoorloofd ploegenspel' die Groenewoud en zusterploeggenote Carien Kleibeuker (Royal A-ware) kregen ongegrond waren. Voor Groenewoud was, en nu dus is, de overwinning in de Oostenrijkse wedstrijd haar eerste overwinning op natuurijs.

De Tuchtcommissie van de KNSB acht oneerlijk en niet-sportief gedrag van de twee rijdsters niet bewezen. Dit betekent dat Marijke Groenewoud alsnog als winnares van deze wedstrijd de boeken in gaat. De rijdster van Team ZiuZ kwam op 23 januari als eerste over de finish en werd ook gehuldigd als winnares. Later die dag kreeg Groenewoud echter een rode kaart, waardoor Manon Kamminga als eerste in de rangschikking eindigde.

“De jury had, op basis van eigen waarneming, ingediende protesten en uitspraken van de rijdster zelf geoordeeld dat Groenewoud tijdens de wedstrijd ongeoorloofde hulp had geaccepteerd van Carien Kleibeuker. Die kwam uit voor Royal A-ware, een zusterploeg van ZiuZ, waarmee gezamenlijk wordt getraind. Kleibeuker was direct na de race al met een rode kaart bestraft en uit de uitslag geschrapt.” Aldus de KNSB in een persbericht.

De twee rijdsters accepteerden de straf echter niet en stapten naar de Tuchtcommissie van de KNSB, die recent uitspraak deed. De Tuchtcommissie heeft alle verklaringen nader bestudeerd en hield op 10 maart een zitting. Daar zijn Groenewoud, Kleibeuker en enkele juryleden gehoord; tijdens die zitting zijn ook videobeelden van de race bekeken.

Alles afwegende stelt de Tuchtcommissie dat 'ongeoorloofde hulp' van Kleibeuker aan Groenewoud in deze wedstrijd niet bewezen is, zij noemt de beschuldiging van de KNSB aan het adres van de rijdsters dan ook 'ongegrond' . Op basis van deze uitspraak is de uitslag opnieuw aangepast: Groenewoud gaat de boeken in als nummer 1, Kamminga is 2 en Aggie Walsma nummer 3. Kleibeuker komt op de 14de plaats in de uitslag.

Kleibeuker: "Je wilt niet weten hoe erg onrecht knaagt."
Voor Carien Kleibeuker voelt de uitspraak als gerechtigheid. "Het voelt echt als winnen. Marijke had al eerlijk gewonnen en dat werd haar onterecht afgenomen. Voor haar vind ik het echt heel fijn." Aldus de nestor van het damespeloton. "Je wilt niet weten hoe erg onrecht knaagt. Ik ben echt zo boos en teleurgesteld geweest." Die tijd lijkt nu voorbij. De KNSB geeft in haar persbericht aan dat de scheidsrechterscommissie zich bij de uitspraak neer legt.