Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marijke Groenewoud pakt met Aart Koopmans Memorial natuurijsprimeur

Marijke Groenewoud pakt met Aart Koopmans Memorial natuurijsprimeur

geplaatst donderdag 23 januari 2020 om 11:33:17 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud pakt met Aart Koopmans Memorial natuurijsprimeur.

Marijke Groenewoud pakt met Aart Koopmans Memorial natuurijsprimeur. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Aart Koopmans Memorial is gewonnen door Marijke Groenewoud (ZiuZ). De 20-jarige Friezin won na 60 kilometer op de Weissensee de sprint van een sterke kopgroep van veertien die al vroeg in de wedstrijd ontstond en een ruime voorsprong op het peloton opbouwde. Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) en Aggie Walsma (PTH / BDM) werden bij de openingswedstrijd van de KPN Grand Prix tweede en derde. Voor Groenewoud was de winst op het bergmeer haar allereerste overwinning op natuurijs.

Met nog ruim 40 kilometer te gaan ontstond op de Weissensee een sterke kopgroep. De ploegen van A6.nl, met drie, en Turner en Palet Vastgoedonderhoud, met elk twee, waren goed in de kopgroep vertegenwoordigd. Ook het samenwerkende ZiuZ en Royal A-ware hadden met Marijke Groenewoud en Carien Kleibeuker twee sterke dames mee. Dit zou verder in de koers nog van belang worden.

De grote kopgroep bouwde de voorsprong uit tot uiteindelijk maar liefst vier minuten. Dat de winnares in deze groep gezocht moest worden was al vroeg duidelijk. In de laatste 10 kilometer ontsnapten Pien Keulstra (A6.nl groot in auto's), Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud), Emma Engbers (Mastermind) en Merel Bosma (Turner). Engbers kwam net toen de kopgroep weg leek te komen ten val en viel terug in de achtervolgende groep. Keulstra, Van der Molen en Bosma bleven in de aanval goed samenwerken maar achter hen leidde Carien Kleibeuker kilometers lang de achtervolging. De ervaren diesel slaagde er in de koplopers nog terug te pakken, maar ontving na afloop van de jury een rode kaart voor ongeoorloofd ploegenspel.

In de lange sprint van de kopgroep die volgde streden Manon Kamminga en Marijke Groenewoud om de winst. Groenewoud kwam uiteindelijk hier als beste uit de bus en won zo de Aart Koopmans Memorial. Kamminga moest genoegen nemen met de tweede plaats. Aggie Walsma klopte in de strijd om de derde plaats nipt Lisa van der Geest (Turner) die vierde werd.

Achter de kopgroep kozen beloften Judith Krabbenborg (Port of Amsterdam / SKITS) en Femke Mossinkoff (BlueDune) de aanval uit het peloton in de strijd om de punten. Het tweetal bleef uit de greep van het peloton. Krabbenborg werd door de diskwalificatie van Kleibeuker uiteindelijk veertiende, Mossinkoff vijftiende.

Update 22:50 - Marijke Groenewoud verliest alsnog haar overwinning door een later toegekende rode kaart vanwege 'oneerlijk en niet-sportief gedrag'.

Bekijk ook:

Late rode kaart Groenewoud na accepteren steun Kleibeuker, overwinning AKM naar Kamminga (23 januari 2020)
Uitslag