Schaatspeloton.nl - Nieuws - Late rode kaart Groenewoud na accepteren steun Kleibeuker, overwinning AKM naar Kamminga

Late rode kaart Groenewoud na accepteren steun Kleibeuker, overwinning AKM naar Kamminga

geplaatst donderdag 23 januari 2020 om 22:50:46 op Schaatspeloton.nl

Niet Marijke Groenewoud (re.) maar Manon Kamminga (li.) wint de Aart Koopmans Memorial nadat Groenewoud alsnog een rode kaart ontvangt.

Niet Marijke Groenewoud (re.) maar Manon Kamminga (li.) wint de Aart Koopmans Memorial nadat Groenewoud alsnog een rode kaart ontvangt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Marijke Groenewoud (ZiuZ) heeft vanavond alsnog een rode kaart gekregen vanwege 'oneerlijk en niet-sportief gedrag' en verliest daardoor haar overwinning in de Aart Koopmans Memorial aan Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's). Dat laat de KNSB laat op de avond in een persbericht weten. Groenewoud accepteerde volgens de wedstrijdjury tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker (Royal A-ware). Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. Kleibeuker kreeg vanochtend al direct na de finish een rode kaart en werd uit de uitslag geschrapt.

De wedstrijdjury kwam vanavond tot het besluit ook Groenewoud een rode kaart te geven en uit de uitslag te schrappen, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen.

Door het schrappen van Marijke Groenewoud wint de als tweede aangekomen Manon Kamminga nu de Aart Koopmans Memorial. Aggie Walsma schuift op naar de tweede plaats terwijl door Lisa van der Geest nu de derde plaats mag innemen.

De Scheidsrechterscommissie van de KNSB buigt zich de komende dagen over de verdere consequenties van de uitgedeelde rode kaarten.

Bekijk ook:

Marijke Groenewoud pakt met Aart Koopmans Memorial natuurijsprimeur (23 januari 2020)
Herziene uitslag