Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aftellen naar het NK: Wie speelt A-ware uit en kan Hekman sprinten om de titel?

Aftellen naar het NK: Wie speelt A-ware uit en kan Hekman sprinten om de titel?

geplaatst zaterdag 31 december 2016 om 22:25:26 op Schaatspeloton.nl

Wie speelt Royal A-ware uit als hun sprinter? Evert Hoolwerf (li.) of uittredend kampioen Arjan Stroetinga (re.)?

Wie speelt Royal A-ware uit als hun sprinter? Evert Hoolwerf (li.) of uittredend kampioen Arjan Stroetinga (re.)? (bron: Schaatspeloton.nl)

De afgelopen dagen telde Schaatspeloton.nl af naar het NK marathonschaatsen. Morgenmiddag is het zover dan gaan in Heerenveen de beste marathonschaatsers van Nederland de strijd aan om het fel begeerde rood-wit-blauw. Kan Arjan Stroetinga alweer voor de zevende keer kampioen worden, durft hij het sprintduel met Gary Hekman aan? Of komt de concurrentie misschien wel uit zijn eigen gelederen? Schaatspeloton.nl blikt vooruit.

Wie maakt A-ware de topfavoriet en krijgt Gary Hekman de kans om voor de titel te sprinten?
Er is dit seizoen niet vaak een krachtmeting geweest van de snelle mannen. Uittredend kampioen Arjan Stroetinga kwam slechts vijf keer aan het vertrek. En daarvan kwam het eenmaal tot een sprinttreffen tussen de mannen die Schaatspeloton.nl als de belangrijkste kandidaten op de titel ziet. Stroetinga werd tijdens de cupwedstrijd op het snelle ijs van Thialf, waar ook nieuwjaarsdag om de nationale titel wordt gestreden, geklopt door Gary Hekman. Hekman won dit seizoen al drie keer in de marathon maar alleen bij de marathon in Heerenveen waren alle snelle manen aanwezig. Daarnaast vonden Gary Hekman en zijn AB Vakwerk-ploeg zich dit seizoen te vaak aan de verkeerde kant van een schifting in het peloton. Voor Schaatspeloton.nl is dit feit de rede om de Hulk uit Kampen niet tot absolute topfavoriet te bombarderen. De kersverse Nederlands Kampioen mass-start zal tijdens het NK een Royal A-ware ploeg tegenover zich vinden die de afgelopen jaren de titelstrijd stevig in handen hebben. Willen zij het laten aankomen op een sprint waarin ze niet zeker zijn dat ze met de titel naar huis gaan? De kans is wat Schaatspeloton.nl betreft niet groot. Mocht het wel op een sprint uitdraaien is het maar de vraag of Royal A-ware vol zal inzetten op Arjan Stroetinga. De zesvoudig kampioen kan dan wel de recordkampioen zijn, zijn jonge ploeggenoot Evert Hoolwerf zou op dit moment weleens met een beter eindschot als winnaar uit zo'n sprintersbal kunnen komen. Op wie zet Royal A-ware zijn kaarten? Het is op dit moment moeilijk in te schatten, daarom krijgen zowel Arjan Stroetinga, Evert Hoolwerf en Gary Hekman vier sterren.

De schaduwfavorieten
Mocht het niet op een massasprint uitdraaien heeft Royal A-ware andere ijzers in het vuur om het af te maken. Simon Schouten zal het normaal gesproken in een massasprint afleggen tegen de snelste sprinters maar is in een kleinere groep levensgevaarlijk. Dit seizoen won de broer van Irene Schouten al de marathons in Hoorn en Enschede op zo'n manier. Over de kwaliteiten van Jorrit Bergsma hoeven we niet lang uit te wijden. Hij is altijd een favoriet als hij van start gaat. Bob de Vries heeft dit jaar het klassement van de cup in handen en kon in Haarlem al een zege opschrijven. Op de lange indrukwekkende erelijst van De Vries ontbreken twee overwinningen, een in een 200 kilometer en een Nederlandse kunstijstitel, kan hij in Heerenveen zijn erelijst weer wat completer maken? Hij heeft in elk geval het voordeel in het machtsblok van Jillert Anema te zitten. Dit zelfde geldt ook voor Niels Mesu. De Zeeuw, die de KPN Vierdaagse won, rijdt dan wel voor AB Transport maar dit is de zusterploeg van Royal A-ware. Op eigen kracht is Mesu al een kanshebber, maar sterke vrienden aan je zijde kan helpen. Het Anemablok is echter gewaarschuwd niet te opvallend over ploeggrenzen de helpende hand uit te steken. Iets wat reglementair verboden is. Eerdere steun van Bob de Vries bij de finale van de Vierdaagse aan Mesu leidde tot een diskwalificatie.
Meer nog dan andere jaren wordt het machtsblok van Anema aangevallen door andere ploegen. Okay Fashion & Jeans brengt een sterke ploeg op het ijs waaruit Ingmar Berga het rood-wit-blauw al tweemaal om de schouders heeft gehad. Dit seizoen kwam Berga nog niet tot een podiumplaats maar zat hij er een aantal keer dicht bij, samen met ploeggenoten Frank Vreugdenhil en Crispijn Ariëns zal hij Anema zeker het vuur aan de schenen willen leggen. Ariëns won dit seizoen al twee keer, Vreugdenhil heeft in het verleden aangetoond een aanval succesvol tot het eind te kunnen brengen. Ook Bouw & Techniek rijdt dit seizoen sterk als collectief. Mats Stoltenborg is wat Schaatspeloton.nl betreft de belangrijkste gegadigde om zich in de titelstrijd te mengen. De Hoofddorper toonde tijdens de finale van de vierdaagse zijn vorm door naar de winst te soleren.

De outsiders
Ook AB Vakwerk hoort natuurlijk bij de ploegen die Royal A-ware van de titel wil houden. Met Hekman hebben zij daarvoor de belangrijkste troef maar Rick Smit zat er dit jaar vaker bij in een ontsnapping. Marcel van Ham kwam twee jaar geleden al tot een zilveren medaille tijdens het NK en dit jaar toont hij meer en meer dat dit geen toeval was, al zal het voor Van Ham wel vanuit een aanval moeten gebeurden. Datzelfde geldt voor de man die 'aanvallen' bij wijze van spreken op zijn gezicht heeft staan, Jouke Hoogeveen is er bij een zware wedstrijd altijd bij en dit resulteerde al eens in NK-brons. Uit het Bouw & Techniek-blok is Robert Post de snelle man. De Groninger zat er dit seizoen vaak bij, maar zag ook het ijs in de finales vaak van te dichtbij. Blijft hij bij het NK wel op de been en kan hij zich in de sprint om de titel mengen? Bart de Vries uit dezelfde Bouw & Techniek-ploeg heeft in het verleden aangetoond een aanval succesvol te kunnen afronden. Ook Sjoerd den Hertog won vorig jaar al eens een landelijke marathon en is de belangrijkste gegadigde uit de Lasaulec-ploeg. Erik Jan Kooiman zit in dezelfde positie als Niels Mesu dat hij wellicht kan profiteren van het Anema-machtsblok.

Let ook op...
Andere rijders om op te letten zijn Sam Boon en Jan van Loon van AB Vakwerk en Bart Mol, Remco Schouten en Sjaak Schipper van Bouw & Techniek. Zij zouden de vooruitgeschoven man van hun ploeg kunnen zijn in een aanval. Vanuit Hoogenveen's De Haan Westerhoff-ploeg tonen Timo Verkaaik en Leander van der Geest zich dit seizoen nadrukkelijk in de aanval en heeft Erwin Mesu als oud-Alternatieve Elfstedenwinnaar natuurlijk altijd de aandacht. Pim Cazemier (die in de voetsporen van zijn vader zou kunnen treden), Ronald Kruijer, Bart van der Vlugt, Johan Knol en Stefan Wolffenbuttel sluiten de rij met rijders die van Schaatspeloton.nl nog een ster krijgen voor het NK dat nieuwsjaarsdag om 17:30 uur los barst.

De favorieten
**** Arjan Stroetinga, Evert Hoolwerf en Gary Hekman
*** Jorrit Bergsma, Mats Stoltenborg, Bob de Vries, Simon Schouten, Niels Mesu, Ingmar Berga, Crispijn Ariëns, Frank Vreugdenhil
** Jouke Hoogeveen, Marcel van Ham, Robert Post, Sjoerd den Hertog, Rick Smit, Bart de Vries, Erik Jan Kooiman
* Sam Boon, Bart Mol, Timo Verkaaik, Leander van der Geest, Pim Cazemier, Bart van der Vlugt, Jan van Loon, Ronald Kruijer, Remco Schouten, Johan Knol, Sjaak Schipper, Erwin Mesu, Stefan Wolffenbuttel

Bekijk ook:

Aftellen naar het NK: Wie kroont zich tot beste marathonschaatsster van Nederland? (30 december 2016)
Vooruitkijken naar het NK: Topfavoriet of verrassing bij de Neo-Senioren? (29 december 2016)
Arjan Stroetinga kan bij NK medaillerecord Jan Maarten Heideman evenaren (28 december 2016)
Vooruitkijken naar het NK: Welke Master pakt het rood-wit-blauw? (28 december 2016)
Beloften Bauerfeind en ACE scoren meeste startplekken voor NK Marathonschaatsen (28 december 2016)