Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aftellen naar het NK: Wie kroont zich tot beste marathonschaatsster van Nederland?

Aftellen naar het NK: Wie kroont zich tot beste marathonschaatsster van Nederland?

geplaatst vrijdag 30 december 2016 om 23:45:00 op Schaatspeloton.nl

Gaan Irene Schouten en Janneke Ensing dit jaar opnieuw in duel om de Nederlandse titel?

Gaan Irene Schouten en Janneke Ensing dit jaar opnieuw in duel om de Nederlandse titel? (bron: Schaatspeloton.nl)

In aanloop naar het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen in Heerenveen kijkt Schaatspeloton.nl deze dagen vooruit. Na eerder gekeken te hebben naar de Masters en Heren Neo-Senioren is het vandaag de beurt aan de Dames. De beste marathonschaatssters van Nederland horen nieuwjaarsdag even na vieren het startschot voor hun titelstrijd. Wie maakt volgens Schaatspeloton.nl de grootste kans om 100 ronden later de rood-wit-blauwe kampioenstrui in ontvangst te mogen nemen?

Schouten en Ensing opnieuw in duel om de titel?
Irene Schouten won vorig jaar de Nederlandse titel en staat op nieuwjaarsdag aan de start om haar titel te prolongeren. Schouten stond dit seizoen lang niet elke wedstrijd aan de start van de marathon, maar bij de keren dat ze vertrok eindigde ze constant op het podium. Tweemaal werd ze alleen geklopt door de Italiaanse Francesca Lollobrigida waar het peloton tijdens het Nederlands Kampioenschap geen last van zal hebben. Bij de vorige afspraak in Heerenveen ging Schouten met de zegebloemen naar huis. Ook Janneke Ensing stond beperkt aan de start, maar bij elke deelname eindigde ze op het podium. In de sprint zal Schouten normaal gesproken Ensing kloppen. Maar de Gietense, die vorig seizoen achter Schouten het zilver behaalde, schuwt de aanval niet en kan met een sterke aankomst die succesvol afronden. Irene Schouten en Janneke Ensing zijn voor Schaatspeloton.nl gedeeld topfavoriet voor de Nederlandse titel en krijgen vier sterren.

De schaduwfavorieten
Elma de Vries is de derde Nederlandse die dit seizoen een marathon en was nu alweer tien jaar geleden al eens Nederlandse Kampioen. De 33-jarige Meppelse rijdt een constant seizoen wat haar ook de leiding in de KPN Marathon Cup oplevert. Voor De Vries is het bovendien een voordeel dat zij onderdeel is van de sterke Palet Schilderwerken-ploeg die de wedstrijd naar hun hand kunnen zetten. Dit geldt ook voor twee andere schaduwfavorieten, al missen de MKBasics.nl-dames bij het nationale kampioenschap hun Italiaanse veelwinnares. Iris van der Stelt was vorig seizoen goed voor brons bij het kampioenschap en reed in de Vierdaagse, de laatste krachtmeting voor het NK, in de slipstream van Lollobrigida tweemaal naar de tweede en driemaal naar de derde plaats. De vorm lijkt er dus te zijn maar een overwinning was er voor de 24-jarige Numansdorpse nog niet. Kan zij hier op het NK verandering in maken? Van der Stelt's ploeggenote Lisa van der Geest eindigde dit seizoen tweemaal op het podium maar toonde zich vooral aanvallend. Tijdens de tweede wedstrijd van de Vierdaagse reed ze 20 ronden lang solo in de aanval om pas in de laatste 3 ronden te worden teruggepakt. De 22-jarige Warmondse durft de aanval te kiezen en pijn te leiden. Ditzelfde geldt ook voor Carien Kleibeuker. De 38-jarige knechtte dit seizoen vooral voor ploeggenote Schouten, maar mocht de tweevoudig zilverenmedaillewinnares op het NK de ruimte krijgen zal ze moeilijk terug te halen zijn, zo bewijst maar weer haar ijzersterke 5 kilometer tijdens de NK afstanden.

De outsiders
Ook Jade van der Molen liet dit seizoen een aanvalskunst te beheersen. Al kwam dit lang niet altijd op het beste moment naar buiten voor de 22-jarige in Heerenveen woonachtige Noord-Hollandse. Maar Van der Molen weet wat winnen in Heerenveen is. Vorig seizoen won ze op het snelle Friese ijs de cupwedstrijd. Ook Ineke Dedden heeft het zoet van een marathonwinst al geproefd en zat dit seizoen er een aantal keer dichtbij. Dedden maakt net als Imke Vormeer deel uit van de sterke Palet-formatie. Vormeer kwam tijdens de vierdaagse nog het dichtst bij het kloppen van Lollobrigida, kan de rappe Vermeer tijdens het NK haar snelheid in de titel omzetten? Aggie Walsma kwam dit seizoen nog niet tot de podiumplekken maar heeft in het verleden bewezen de kunst van op precies het juiste moment ontsnappen te kennen. Iets wat Anne Tauber ook lijkt te kunnen beheersen, maar in tegenstelling tot Walsma leidde dit bij Tauber nog nooit tot een overwinning. Emma Engbers, Corina Strikwerda en Carla Ketellapper-Zielman hebben een snelle aankomst en zijn op een goede dag zeker kandidaat voor een podiumplaats. Dit levert deze dames allemaal twee sterren op.

Dames om op te letten
Een snelle aankomst heeft Bianca Roosenboom ook zeker. Maar echt constant in haar uitslagen kan je de 27-jarige Kampense niet noemen. De kijker moet ook zeker letten op Roosenboom's ploeggenotes Kelly Schouten en Birgit Witte. Ook Jessica Merkens, Margo van de Merwe en Ankie Ytsma toonde zich dit jaar. De jonge, dit jaar debuterende, Beau Wagemaker verraste enkele malen met een topklassering en zou dat bij het NK ook zomaar kunnen doen. Nicky van Leeuwen (Palet Schilderwerk) en Merel Bosma (MKBasics.nl) zouden kunnen profiteren van hun sterke ploeg. En last-but-not-least Daniëlle Bekkering die in haar lange carrière al goed was voor twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles zou bij een podiumplaats haar zeven medaille op een kunstijs-NK behalen.

De favorieten:
**** Irene Schouten en Janneke Ensing
*** Elma de Vries, Lisa van der Geest, Iris van der Stelt, Carien Kleibeuker
** Aggie Walsma, Emma Engbers, Anne Tauber, Jade van der Molen, Corina Strikwerda, Ineke Dedden, Carla Ketellapper-Zielman, Imke Vormeer
* Bianca Roosenboom, Jessica Merkens, Margo van de Merwe, Beau Wagemaker, Merel Bosma, Daniëlle Bekkering, Birgit Witte, Ankie Ytsma, Kelly Schouten, Nicky van Leeuwen

Bekijk ook:

Vooruitkijken naar het NK: Topfavoriet of verrassing bij de Neo-Senioren? (29 december 2016)
Vooruitkijken naar het NK: Welke Master pakt het rood-wit-blauw? (28 december 2016)
Vier wisselrijdsters plaatsen zich voor NK marathonschaatsen (23 december 2016)