Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga kan bij NK medaillerecord Jan Maarten Heideman evenaren

Arjan Stroetinga kan bij NK medaillerecord Jan Maarten Heideman evenaren

geplaatst woensdag 28 december 2016 om 23:33:29 op Schaatspeloton.nl

Als uittredend kampioen Arjan Stroetinga zondagmiddag op het podium weet te rijden dan evenaart hij Jan Maarten Heideman met het meeste eremetaal tijdens de NK marathonschaatsen op kunstijs.

Als uittredend kampioen Arjan Stroetinga zondagmiddag op het podium weet te rijden dan evenaart hij Jan Maarten Heideman met het meeste eremetaal tijdens de NK marathonschaatsen op kunstijs. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Als uittredend kampioen Arjan Stroetinga zondagmiddag op het podium weet te rijden dan evenaart hij Jan Maarten Heideman met het meeste eremetaal tijdens de NK marathonschaatsen op kunstijs. Naast zes Nederlandse titels, een absoluut record, won Stroetinga in 2007 ook zilver achter Ingmar Berga. Een achtste medaille zou de Fries even veel medailles geven als Jan Maarten Heideman. Heideman werd driemaal Nederlands Kampioen maar verdiende ook eenmaal zilver (in 2006) en viermaal brons (2001, 2007, 2008 en 2012).

Angenent 6x podium, nooit kampioen
Op de derde plaats van de lijst met medaillewinnaars staat Henk Angenent. De winnaar van de laatste Friese Elfstedentocht kwam vijfmaal tot zilver (1996, 1999, 2000, 2004 en 2009) en eenmaal tot brons (1993). Ondanks zijn zes podiumplekken tijdens een NK kwam Angenent nooit tot een nationale titel. Co Giling (3x goud, 2x brons) en Ingmar Berga (2x goud, 3x zilver) hebben elk vijf medailles. Berga zou vandaag dus langs Henk Angenent kunnen komen.

Kan Bekkering zevende medaille halen?
Bij de vrouwen zou een medaille voor Daniƫlle Bekkering betekenen dat zij het record van de meeste medailles op een NK alleen in handen pakt. De Groningse deelt dit nu dankzij twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles met Ineke Kooiman-van Homoet, Foske Tamar van der Wal en Alida Pasveer. Van dit kwartet won Ineke Kooiman-van Homoet met drie kampioenschappen het vaakst het goud.

Recordkampioene zonder overig eremetaal
Opvallend zijn de statistieken voor Atje Keulen-Deelstra. De Friezin is met vijf Nederlandse titels de recordkampioen maar eindigde naast haar vijf titels (in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980) nooit op het podium. Gretha Smit kwam ook tot vijf medailles. Met vier gouden medailles staat Smit op de tweede plaats qua aantal kampioenschappen, zij kon in 2003 er wel nog een bronzen medaille aan toevoegen.

Bekijk ook:

Medaillewinnaressen tijdens NK marathonschaatsen op kunstijs (Dames)
Medaillewinnaars tijdens NK marathonschaatsen op kunstijs (Heren)