Schaatspeloton.nl - Columns - Slechte boodschappen, goede boodschappen

Slechte boodschappen, goede boodschappen

geplaatst vrijdag 19 december 2008 om 14:46:04 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Deze week heb ik een projectweek met het thema "Frohe Botschaften" gehad. Samen met een Noor en een Zweedse moest ik goede berichten presenteren. Kranten proberen normalerwijze 30% van hun artikelen als goede boodschappen te publiceren. Echter hebben wij na veel krant lezen, nieuws kijken en hersenkraken geen enkele goede boodschap gevonden die voor iedereen over zal komen als een goede boodschap.

Neem nou de vorige klassementsleider bij de B-rijders, vorige week viel hij twee maal tijdens de wedstrijd. Een zeer slechte boodschap voor hem, zijn ploegmaats en zijn aanhangers. Maar voor zijn concurrenten was dit misschien wel een hele goede boodschap, deze maakten daardoor veel meer kans op het gouden pak. Het gouden pak wat door deze val door de huidige klassementsleider is overgenomen.

Of een Elfstedentochtoverwinning. Voor de winnaar zal dit de goede boodschap van zijn leven zijn. Maar veel concurrenten zullen er later nog nachten van wakker kunnen liggen.

Wij hebben ingezien dat geen enkele goede boodschap een echte goede boodschap is. Wij hebben het niet voor elkaar gekregen om echte "Frohe Botschaften" te presenteren en hebben in onze presentatie laten zien dat elke goede boodschap een andere kant heeft.

Ik wil u graag vragen, wanneer u de goede boodschap krijgt dat het kerstfeest gevierd wordt, u er ook bij stil staat dar er ook mensen zijn die deze goede boodschap als een slechte boodschap ervaren. Dat u ook denkt aan die mensen die het kerstfeest niet, of niet meer met andere mensen delen kunnen.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)