Schaatspeloton.nl - Columns - Kritiek

Kritiek

geplaatst vrijdag 12 november 2010 om 11:58:56 op Schaatspeloton.nl

Karlo Timmerman

Karlo Timmerman, 24 jaar, is als marathonschaatser actief voor het team van SOS Kinderdorpen. Sinds 2007 is hij al aanwezig op het hoogste landelijke niveau waar hij in die tijd al drie overwinning behaalde. Naast het schaatsen studeert Karlo Accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen, wat eveneens zijn woonplaats is. Vanaf 12 november zal Karlo elke vier weken als columnist actief zijn op Schaatspeloton.nl. In zijn columns wil hij met een kritische blik kijken naar de actualiteit van de dag rond het peloton waar hij deel van uitmaakt.

Enkele weken geleden uitte ik via mijn twitteraccount kritiek op een van de columns. Hierop kreeg ik reactie dat er volgend seizoen weer mogelijkheden waren om columnist te worden bij schaatspeloton. Nu kreeg ik afgelopen week de vraag of ik de plaats van Kai Reus wilde overnemen. Er was maar een antwoord mogelijk en dat was geen nee. Ik had immers kritiek en wie het beter weet moet het dan maar laten zien. Dit is dus mijn journalistieke ontmaagding.

Ik ben schaatser en heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Ik wil graag winnen. Dit is wellicht het doel van alle schaatsers in de baan op een zaterdagavond. Ik sport met plezier, maar soms is dit plezier iets minder als ik met gaten in de schenen thuis kom.

Ik heb kritiek op de KNSB en hun scheidsrechterscorps. Tweemaal had ik dit seizoen al een discussie over bepaalde dubieuze momenten in de wedstrijden en hier wel nonchalant gereageerd met: "We hebben het niet gezien". Toen kwam er de beroemde "maar…". Even een stilte, en: "… ik heb ook wel dingen over jou gehoord van andere rijders". Ik vraag "hoe bedoelt u, gehoord van andere rijders?". Mijn mening is dat een scheidsrechter iets behoort te zien of iets niet te zien. Er staan iedere wedstrijd gemiddeld tussen de acht en tien scheidsrechters langs de baan. Hoe kan het zijn dat niemand dan iets ziet. Wellicht zijn de voordeelweken van Hans Anders een optie.

Een aantal grove fouten, waarvan sommige zelfs het Sportjournaal van de NOS haalden, werden keer op keer niet gezien door het corps. Waarvoor zijn de scheidsrechters er dan? Dit zijn toch de handhavers van de wet tijdens de wedstrijden? Blijkbaar niet. Maar o wee als je nummers niet goed op het pak zijn aangebracht. Dan vliegen de kaarten je om de oren.

Misschien moet de KNSB haar selectieprocedure aanpassen of hun corps meerdere middelen geven om dingen beter te kunnen beoordelen. Dit is weer een typisch geval van Topsport prediken en amateurisme uitvoeren.
Maar er zijn simpele manieren die weinig kosten om het voor de scheidsrechters in beeld te brengen. Bijvoorbeeld door eens wat extra mensen boven op de tribune te zetten aan de buitenkant van de baan in plaats van allemaal binnenin de baan te gaan staan of het gebruik van videobeelden. Nu maar hopen dat de KNSB haar eigen Sepp Blatter niet in huis heeft.

Maar er is hier al veel over gesproken en het juiste gezegd. Ik heb het idee dat dit leidt tot wat Cruijff op het moment bij Ajax doet. Graag willen helpen maar het is praten tegen een muur.

Alle Columns van Karlo Timmerman:

Kritiek (12 november 2010)
Nooit gedacht, maar... (10 december 2010)
Beste Roy (7 januari 2011)
Mooie dingen (4 februari 2011)
Wie de kleintjes niet eert is de grote niet weerd (4 maart 2011)