Schaatspeloton.nl - Nieuws - Daan Gelling medevluchters te snel af en pakt open marathontitel

Daan Gelling medevluchters te snel af en pakt open marathontitel

geplaatst zaterdag 27 januari 2024 om 12:41:21 op Schaatspeloton.nl

Daan Gelling is medevluchters Chiel Smit en Ronald Haasjes de baas en pakt de Open Nederlandse titel op het natuurijs van de Weissensee.

Daan Gelling is medevluchters Chiel Smit en Ronald Haasjes de baas en pakt de Open Nederlandse titel op het natuurijs van de Weissensee.

Op het natuurijs van de Weissensee heeft Daan Gelling het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. De Groninger was na 150 kilometer sneller dan zijn twee medevluchters en pakte zo de titel. Chiel Smit (Sprog) was achter Gelling goed voor het zilver, brons ging naar Ronald Haasjes (Reggeborgh) die derde werd. Kunstijskampioen Luc ter Haar (Bouwselect / De Haan Westerhoff) probeerde in de slotfase nog met een indrukwekkende jump de oversteek naar de kop de maken maar strandde op acht seconde als vierde.

Met de temperaturen aardig onder nul ging het peloton om half acht van start in betere omstandigheden dat eerder deze natuurijsweek tijdens de Aart Koopmans Memorial. Bij de start mistte de uittredende kampioen. Gary Hekman bleef ziek achter in het Reggeborgh-hotel aan de oevers van de Weissensee. De Kampenaar zou dus niet een record vierde titel kunnen gaan pakken en het was aan de anderen in zijn ploeg om het groen van de Rijssense investeringsmaatschappij te verdedigen. Uiteindelijk deden ze tot op het laatst mee in de strijd maar zagen de titel uit hun kamp vertrekken.

De wedstrijd werd geopend door Lars Woelders (OKAY / Interfarms), Marthijn Mulder (Talentenploeg), Tom den Heijer (SportchaletViehhofen.at) en Roel Boek (Port of Amsterdam / SKITS) zij bleven een 40 kilometer weg maar werden halfkoers weer ingerekend in het peloton. Marco van der Tuin (A6.nl / KMC) nam de aanvalshandschoen over maar kwam niet weg waarna op 25 kilometer voor de streep een definitieve kopgroep ontstond met Chiel Smit, Daan Gelling en Ronald Haasjes. Het drietal zou uiteindelijk de medailles gaan verdelen. Tegenaanvallen van onder andere van de Portugees Michael Bravo (A6.nl / KMC) mochten niet meer helpen.

Het meeste gevaar voor de koplopers kwam uiteindelijk van kunstijskampioen Luc ter Haar die met een machtige versnelling even het gat met het drietal leek te dichten. Ter Haar had zijn pijl echter net iets te laat afgestoken en strandde op 8 seconden. Voor hem snelde Daan Gelling in de sprint naar de titel en bracht het rood-wit-blauw naar het kaaskamp van Royal A-ware. Chiel Smit mocht op de erebrug stralen met het zilver, brons was er voor Ronald Haasjes.

Bekijk ook:

Uitslag