Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bij eerste zege meteen kampioen? Deze schaatsers gingen Luc ter Haar voor

Bij eerste zege meteen kampioen? Deze schaatsers gingen Luc ter Haar voor

geplaatst dinsdag 2 januari 2024 om 17:42:29 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

Dat Luc ter Haar ooit een keer een marathon zou gaan winnen mag geen verrassing heten. Hij was negen keer goed voor een podiumplaats, waarvan achtmaal in de afgelopen twee jaar nadat hij de voor hem bevrijdende overstap had gemaakt van AB Vakwerk naar Bouwselect. Maar dat zijn allereerste overwinning op het hoogste niveau meteen de Nederlands marathontitel oplevert mag bijzonder genoemd worden. In de geschiedenis gingen drie mannen en twee vrouwen Ter Haar hierin voor. Wie? Schaatspeloton.nl zet het op een rijtje.

Ton Groot meteen kampioen en daarna nooit meer winnen
De eerste rijder die bij zijn allereerste overwinning meteen kampioen werd is Ton Groot. In 1974 won hij tot zijn eigen verrassing het NK. Ter Haar moet maar hopen dat hij niet de schaatstoekomst van Groot gaat hebben. Zijn overwinning bij het NK bleef zijn enige marathonoverwinning.

René Ruitenberg en Peter Baars winnen uiteindelijk meer
Betere voorbeelden voor Ter Haar om te volgen zijn René Ruitenberg en Peter Baars. Ook voor hen was de allereerste overwinning meteen de nationale titel. Ze deden dat wel op jongere leeftijd dan de inmiddels 30-jarige Ter Haar, Ruitenberg deed dit in 1992 op 21-jarige leeftijd als een-na-jongste winnaar ooit toen hij tussen Andries Kasper en Arend Veenhof als kampioen gehuldigd werd. In 1997 verraste een 25-jarige Peter Baars met de titel op kunstijs. Twee dagen later zou het natuurkampioenschap worden verreden en nog geen week na Baars' titel werd de Elfstedentocht verreden.

Het animo voor de sport en het daarbij behorende sponsorgeld hielpen zowel Ruitenberg als Baars om nog een lange carrière te hebben na hun nationale titel. Al duurde het voor beiden even voor ze een tweede overwinning zouden scoren. Ruitenberg won in 2000 zijn zevende en laatste wedstrijd op kunstijs. Op natuurijs zou hij in 2008 nog de Aart Koopmans Memorial winnen. Peter Baars won zijn achtste en laatste kunstijsmarathon in datzelfde seizoen wat voor hem zijn laatste jaar zou zijn.

Ineke Kooiman-Van Homoet en Rixt Meijer debuteren bij de vrouwen met NK-titel
Bij de vrouwen zijn er twee rijdsters voor wie hun allereerste overwinning meteen de NK-titel was. Qua erelijsten gaat het hier om twee uitersten. Voor Ineke Kooiman-Van Homoet in 1979 al de derde keer dat ze op een NK-podium had gestaan. Ditmaal stond ze echter voor het eerst in het marathonschaatsen in het midden. Het zou voor haar zeker niet de laatste keer zijn. Uiteindelijk won Kooiman-Van Homoet van 1979 tot en met 1987 maar liefst 52x in het marathonschaatsen, waarvan drie nationale titels.

Toen Rixt Meijer in 2012, na declassering van een vallend als eerste aankomende Lisanne Soemanta die haar in de val meenam, het rood-wit-blauw mocht ontvangen had zij ook al een keer eerder op een NK-podium gestaan maar dan op natuurijs. Op kunstijs was ze een keer 2e en een keer 3e geweest. Maar een overwinning was er nog nooit geboekt. Uiteindelijk lukte het na haar nationale titel nog een keer een wedstrijd te winnen. Ze deed dat toen op de zelfde Utrechtse banen waar ze twee jaar eerder liggend op het ijs tot kampioen werd uitgeroepen.