Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rixt Meijer Nederlands Kampioene marathonschaatsen

Rixt Meijer Nederlands Kampioene marathonschaatsen

geplaatst woensdag 26 december 2012 om 15:53:23 op Schaatspeloton.nl

Lisanna Soemanta komt ten val en neemt in haar val Rixt Meijer mee. Soemanta wordt gedeklasseerd en Meijer is de nieuwe marathonkampioene van Nederland.

Lisanna Soemanta komt ten val en neemt in haar val Rixt Meijer mee. Soemanta wordt gedeklasseerd en Meijer is de nieuwe marathonkampioene van Nederland. (bron: Schaatspeloton.nl)

In een tumultueuze finale heeft Rixt Meijer (Palet Schilderwerken) de Nederlandse titel marathonschaatsen behaald. Meijer maakte onderdeel uit van een kopgroep van vier met een ronde voorsprong. Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) kwam als eerste over de streep maar deed dat vallend en werd reglementair gedeklasseerd naar het brons, Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) behaalde het zilver. Lisa van der Geest (Beteropenhaardhout.nl) die in de finale een ultieme aanval probeerde eindigde als enige vluchtster naast het podium.

Het Nederlands Kampioenschap kreeg bij de dames een bijzondere finale. In een aanvalsrijke wedstrijd was het een kopgroep van vier dames die in kansrijke positie kwam. Het viertal bestaand uit Carien Kleibeuker, Rixt Meijer, Lisanne Soemanta en Lisa van der Geest zag het peloton in de rug toen Kleibeuker solo de oversteek probeerde te maken. Kleibeuker kreeg hierbij de luxe steun van Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) die haar meesterknecht ophaalde en naar het peloton bracht. Niet snel daarna sloten echter ook de andere drie aanvallers aan en was het zeker dat het kwartet zou gaan strijden om de titel. Na het afsprinten van het peloton was het Lisa van der Geest die de aanval zocht. De Warmondse werd rond de bel teruggepakt waarna de andere drie mochten gaan sprinten om de zege. Hier drukte Lisanna Soemanta als eerste de schaats over de streep, maar in haar uiterste krachtinspanning kwam de Haarlemse ten val wat de jury met een blik op de reglementen deed besluiten om Soemanta te deklasseren. Rixt Meijer, die als tweede over de meet kwam maar door de val van Soemanta meegenomen werd, mocht zich hierdoor als kampioene van Nederland kronen. Carien Kleibeuker legde beslag op het zilver, Soemanta werd nog voor de op achterstand finishende Van der Geest als derde geklasseerd en mocht alsnog voor het brons naar het podium.

Na afloop ontstond er heftige discussie over de deklassering van Soemanta. Hierin ging het met name over de vraag waarom Soemanta ten val kwam, kwam dit door een te enthousiast finish of kwam ze zonder haar schuld ten val. Beelden van de NOS toonde na afloop dat de Haarlemse met de punt in het ijs trapte en daardoor ten val kwam. In haar val strekt ze haar voorste been nog net uit en duwt die eerder over de streep dan Rixt Meijer. Het is zeker dat over dit kampioenschap nog lang nagepraat zal worden.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag