Schaatspeloton.nl - Nieuws - Morgen Aart Koopmans Memorial, wie wonnen deze wedstrijd eerder?

Morgen Aart Koopmans Memorial, wie wonnen deze wedstrijd eerder?

geplaatst zondag 29 januari 2023 om 18:13:07 op Schaatspeloton.nl

Marijke Groenewoud was in 2020 de laatste winnares van de Aart Koopmans Memorial.

Marijke Groenewoud was in 2020 de laatste winnares van de Aart Koopmans Memorial. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Aart Koopmans Memorial die vorige week donderdag nog werd afgelast neemt morgen de plek in van de al geplande sprint-Grand Prix. Om 7:30 uur beginnen de heren aan een wedstrijd over 80 kilometer, de dames starten om 9:00 uur voor 80 kilometer. Het zal de dertiende editie zijn van de wedstrijd ter ere van de in 2007 overleden grondlegger van het marathonschaatsen op de Weissensee. Kort na zijn overlijden werd in 2007 de eerste editie gewonnen door Jens Zwitser en Maria Sterk. Dit zijn sindsdien de winnaars van de Aart Koopmans Memorial.

In 2020 waren Gary Hekman en Marijke Groenewoud de laatste winnaars van de Aart Koopmans Memorial. Voor Groenewoud volgde een lange juridische procedure nadat zij vanwege vermeend illegaal ploegenspel de overwinning werd afgenomen. Drie maanden later kreeg Groenewoud alsnog de overwinning terug. Voor Groenewoud was het de eerste overwinning op natuurijs. Voor Hekman allerminst. Met drie overwinningen in de Aart Koopmans Memorial is hij de meest succesvolle schaatser in deze Grand Prix. Alle andere winnaars wonnen slechts een enkele keer de wedstrijd.

Bij de vrouwen was Carla Zielman driemaal de winnares van de Aart Koopmans Memorial. In 2010, 2012 en 2014 was zij de sterkste. Mariska Huisman won de wedstrijd twee keer, waaronder in 2011 toen zij naast broer Sjoerd Huisman, die bij de mannen had gewonnen, als winnares gehuldigd kon worden.

Vind in deze erelijst alle winnaars van de voorgaande edities van de Aart Koopmans Memorial.