Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tuchtcommissie geeft Willem Hoolwerf jr. twee wedstrijden schorsing

Tuchtcommissie geeft Willem Hoolwerf jr. twee wedstrijden schorsing

geplaatst woensdag 19 augustus 2020 om 19:23:38 op Schaatspeloton.nl

Willem Hoolwerf jr. in actie tijdens het Open NK op de Weissensee.

Willem Hoolwerf jr. in actie tijdens het Open NK op de Weissensee. (bron: Schaatspeloton.nl)

Willem Hoolwerf jr. zal zoals het er nu uitziet de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen moeten missen. De schaatser van AB Vakwerk is door de tuchtcommissie van de KNSB voor twee wedstrijden geschorst, vanwege de rode kaart die hij kreeg bij de Grand Prix Finale in het Zweedse Luleå. Hij kreeg die kaart, omdat hij fysiek geweld had toegepast waarbij Jordy Harink (Royal A-ware) bijna in de sneeuwrand belandde. De Eemdijker heeft nog wel tot 1 september de mogelijkheid tegen deze uitspraak in beroep te gaan.

Direct na de wedstrijd op het Zweedse natuurijs, die werd verreden op 23 februari, besloot de jury voor een incident gele kaarten uit te delen aan Willem Hoolwerf jr. en Robert Bovenhuis (Okay Fashion&Jeans). De twee zouden elkaar onderweg gehinderd hebben.

Bij nader onderzoek bleek dat hieraan iets vooraf was gegaan: Hoolwerf zou Jordy Harink (Royal A-ware) bijna de sneeuwrand in hebben geduwd. De gele kaart die Hoolwerf aanvankelijk had gekregen werd ingetrokken; voor het incident met Harink ontving hij een rode kaart. Hoolwerf kreeg een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing.

Hiertegen ging de rijder in beroep en zijn zaak diende onlangs bij de Tuchtcommissie van de KNSB. Na bestudering van de stukken en het horen van betrokkenen besloot de Tuchtcommissie dat de schorsing terecht is.

Tweede schorsing
Voor Willem Hoolwerf jr. is het de tweede schorsing in een half jaar tijd. Na het NK hield eerst zijn ploeg AB Vakwerk de rijder aan de kant nadat hij de voet van Jordy Harink aantikte met zijn hand. Voor dit vergrijp legde de KNSB een dag later een tweede wedstrijd schorsing op bovenop de straf van de ploeg. Deze eerdere schorsing en het feit dat daarbij ook toen Jordy Harink betrokken was heeft de tuchtcommissie ook meegewogen in de nu opgelegde straf. Zo blijkt uit de geanonimiseerde uitspraak die de bond heeft gepubliceerd.

Bekijk ook:

Willem Hoolwerf jr.