Schaatspeloton.nl - Nieuws - Claudia Oranje miste Weissensee op half punt, maar rijdt vlak voor Oostenrijk beste weekend

Claudia Oranje miste Weissensee op half punt, maar rijdt vlak voor Oostenrijk beste weekend

geplaatst vrijdag 17 januari 2020 om 21:44:44 op Schaatspeloton.nl

Claudia Oranje kiest de aanval in Groningen waar ze uiteindelijk als derde zal eindigen.

Claudia Oranje kiest de aanval in Groningen waar ze uiteindelijk als derde zal eindigen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Afgelopen weekend met een derde plaats tijdens de KPN Marathon Cup in Groningen reed beloftedame Claudia Oranje naar haar beste resultaat tot nog toe. Een dag later zou de 26-jarige rijdster van Fortune Coffee het Zuid-Hollands Kampioenschap winnen. Met de vorm van de Bergschenhoekse lijkt het dus wel goed te zitten. Maar op de Weissensee zal ze het niet kunnen gaan tonen, Oranje miste kwalificatie met slechts een half punt. "Zeker zuur."

Haar eerste podiumplaats bij de beloftendames was er een die erg welkom was. Maar kwam voor Claudia Oranje niet helemaal uit de lucht vallen. "Ja, het zat er zeker aan te komen. Afgelopen zomer heb ik een goede zomer gedraaid, ik had een goede test en met een goede eerste langebaanwedstrijd stapte ik in september gelijk goed en in goede conditie het ijs op." De seizoenstart kende echter pech voor de Zuid-Hollandse. Ze liep een ontstoken voet op die net op tijd hersteld was voor de eerste KPN Marathon Cup in Amsterdam. "Maar daar ben ik na 15 ronden met een beuk heel lelijk gevallen. Deze twee ongemakken hebben er voor gezorgd dat ik de eerste paar wedstrijden niet optimaal kon presteren."

Dit terwijl de eerste wedstrijden goed rijden zo belangrijk was voor de beloftendames. Zo konden zij zich namelijk plaatsen voor onder andere de Weissensee. "In Breda voelde ik me al beter en dat resulteerde gelijk in een goed resultaat." Daar in de Brabantse stad lag ook de deadline voor de Weissensee plaatsen en daar greep Oranje net naast. "Ja ik had helaas dus een half punt te weinig voor de Weissensee. Zeker zuur."

"Biddinghuizen kwam ook net te vroeg, dus ook daar heb ik niet het gewenste resultaat behaald." Verwijst Oranje naar dat andere selectiemoment voor de Weissensee, tijdens de beloftenmarathon op Flevonice. Daar werd in december ze zeventiende terwijl een plek bij de eerste tien nodig was. Geen buitenlands natuurijs dus voor de rijdster die vorig jaar 63e, 59e en 37e werd bij respectievelijk de Aart Koopmans Memorial, het ONK en de tweede Grand Prixwedstrijd. "De Weissensee was niet op zich een doel voor mij dit jaar. Ik wilde vooral de doorstroomwedstrijden halen. Als dat zou lukken zou ik ook grote kans maken op deelname op de Weissensee."

Maar ook die doorstroomwedstrijden zaten er dit seizoen nog niet in voor de schaatsster van de dit seizoen debuterende Fortune Coffee-ploeg. Haar derde plaats afgelopen zaterdag helpt Oranje wel op weg naar deelname aan zo'n doorstroomwedstrijd 15 februari in Tilburg. "Met de derde plek in Groningen was ik ontzettend blij, voor mij een bevestiging dat het met het niveau wel goed zit. Zeker na zo een leuke snelle aanvallende wedstrijd. Daar moet ik het tenslotte toch van hebben."

Na de uitslag van Groningen staat Claudia Oranje 21e in de plaatsingsranking terwijl een twintigste plaats nodig is om door te mogen stromen. Met alleen de wedstrijd morgen in Amsterdam nog te gaan staat Oranje 1,5 punt achter op Daniƫlle van Zanten (Rekenservice / VGR) en Deborah Veerman (Beyond) die net boven de streep staan. Janinka van Weperen (Speelman / Haak) een half punt achter Oranje en ploeggenote Rosalie Huisman (Fortune Coffee) die 4 punten achter haar staat zijn ook nog concurrentes voor de startplek in de laatste doorstroommarathon.

"Ik ben gebrand om te vlammen." blikt een strijdbare Oranje vooruit op de wedstrijd morgen in Amsterdam. "Ik hoop op een zelfde soort wedstrijd als in Groningen, want dat ligt mij toch het best."

Bekijk ook:

Claudia Oranje