Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jessica Merkens lanceert Elfstedenpodcast, in gesprek met Betty en Wim Westerveld

Jessica Merkens lanceert Elfstedenpodcast, in gesprek met Betty en Wim Westerveld

geplaatst maandag 13 januari 2020 om 17:29:59 op Schaatspeloton.nl

Betty en Wim Westerveld zijn de eerste gesprekspartners van Jessica Merkens in De Elfsteden Podcast.

Betty en Wim Westerveld zijn de eerste gesprekspartners van Jessica Merkens in De Elfsteden Podcast. (bron: De Elfsteden Podcast)

Topdivisierijdster Jessica Merkens lanceert deze week een podcast waarin zij in gesprek gaat met oud Elfstedenrijders. In de eerste aflevering van 'De Elfsteden Podcast' die nu online staat gaat Merkens, die naast het schaatsen freelance journalist is, in gesprek met Betty en Wim Westerveld. Betty Westerveld-van Rijn werd twee keer tweede in de Tocht der Tochten, man Wim werd in 1985 zesde. De nieuwe podcast is op verschillende kanalen benaderbaar waaronder iTunes en Spotify. Ook zijn er Twitter, Facebook en Instagram-accounts aangemaakt voor het project.

"Ik wil deze winter drie afleveringen maken, in februari nog twee." Aldus Merkens. Die afleveringen moeten dan online komen op dagen dat de Tocht in het verleden verreden is. "Ik verwacht er eentje in de eerste of tweede week van februari en eentje eind februari." De Elfstedenpodcast, is zover bij Schaatspeloton.nl bekend, na 'Schaatskoers' van Wichert Hoekert de tweede podcast over het marathonschaatsen en de eerste puur over de Elfstedentocht.

"Voor volgend jaar wil ik het groter aanpakken. Kijken of ik geldschieters kan vinden zodat ik meer afleveringen kan blijven maken." Plannen heeft Merkens genoeg. "Ik wil proberen veel oud toerrijders van '63 te interviewen." Deze week staat voor de rijdster van Speelman / Haak nog een interview op het programma met een 93-jarige schaatser die de Elfstedentocht vijf keer reed vanaf 1956 en in 1963 als wedstrijdrijder. Merkens kijkt uit naar het gesprek "Ik ben benieuwd." Voor mensen die het project willen steunen heeft de Utrechste Petje.af/elfstedenpodcast opgezet.

Met Betty en Wim Westerveld trapt Jessica Merkens in de eerste aflevering dicht bij huis af. Erg dichtbij zelfs, de drie spraken elkaar op De Vechtsebanen voor alle drie hun thuisbaan. "Het was zo leuk om Wim en Betty te interviewen. Ik ken ze als heel lang. De eerste keer dat ik naar de Weissensee ging als regiorijder was met de baanselectie van Utrecht. Dat was met Arnold Gaasenbeek en Wim. We hebben toen zo'n topweek gehad. Ik heb veel respect voor ze en het was mooi om die verhalen te horen."

In de eerste afleveringen komen verschillende van deze verhalen voorbij. Ze vertelt Betty Westerveld over 1986 toen zij bevroren voeten opliep. "Ze wilden me opnemen in het ziekenhuis. Ik zei, 'man ik kom net van de Elfstedentocht, ik ga toch niet in een bed liggen?' De adrenaline giert nog door je lijft. En ik ben toch niet ziek?"

Bekijk ook:

Betty Westerveld-van Rijn
Wim Westerveld
Jesscia Merkens