Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries met 75e podiumplaats in selecte groep marathonschaatsers

Bob de Vries met 75e podiumplaats in selecte groep marathonschaatsers

geplaatst zaterdag 23 november 2019 om 12:55:04 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries koos gisteren bij de Trachitol Trophy voor een late aanval en reed naar zijn 75e podiumplaats.

Bob de Vries koos gisteren bij de Trachitol Trophy voor een late aanval en reed naar zijn 75e podiumplaats. (bron: Schaatspeloton.nl)

De derde plek die Bob de Vries gisteren behaalde bij de tweede etappe van de Trachitol Trophy in Utrecht was de 75e keer dat De Vries een kunstijspodium in het marathonschaatsen mocht beklimmen. Met deze mijlpaal schaart de schaatser van Royal A-ware zich bij een selecte groep van tien grote namen die ooit deze kaap gerond hebben. Ook Ingmar Berga (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) die zich gisteren bij De Vries in de kopgroep bevond had gisteren dit aantal kunnen halen maar staat voorlopig nog op 74 podiumplaatsen.

Jan Maarten Heideman voert de lijst met meeste podiumplaatsen op kunstijs aan met 135 plekken bij de eerste drie. 75 keer stapte Heideman op de middelste plek, 34 keer werd hij tweede en 26 maal derde. Arjan Stroetinga is op plaats twee met 102 podiumplaatsen de hoogst geplaatste nog actieve schaatser.

Bob de Vries was gisteren de elfde schaatser die het aantal van 75 podiumplaatsen aantikte. Naast Heideman en Stroetinga hebben ook Jos Pronk (102), Richard van Kempen (99) Cédric Michad (99), Co Gilling (95), Henk Portengen (85), Dries van Wijhe (81), Henk Angenent (78) en Yep Kramer (75) dit aantal behaald.

Voor Bob de Vries begon zijn reis naar 75 podiumplaatsen in 2004 met een derde plaats achter Ralf Zwitser en Kurt Wubben in de Essent Cupwedstrijd in Den Haag. In 2007 behaalde hij zijn eerste van in totaal 26 overwinningen. Naast de 26 zeges kwam De Vries tot 23 tweede plaatsen en was de derde plaats gisteren in Utrecht zijn 26e.

Achter Stroetinga, De Vries en Ingmar Berga die op 74 podiumplaatsen staat is er een groot gat naar de eerste andere nog actieve schaatser. Gary Hekman ging in Utrecht voor de 32e keer naar het podium. Jorrit Bergsma, Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog deden dit elk 27 keer. Met ook nog Evert Hoolwerf (24), Frank Vreugdenhil (20) en Douwe de Vries (20) behaalde in totaal tien rijders in het huidige peloton twintig of meer podiumplaatsen.

Beste 10 nog actieve schaatsers op basis van podiumplaatsen:
102 podiums - Arjan Stroetinga
75 podiums - Bob de Vries
74 podiums - Ingmar Berga
32 podiums - Gary Hekman
27 podiums - Jorrit Bergsma
27 podiums - Crispijn Ariëns
27 podiums - Sjoerd den Hertog
24 podiums - Evert Hoolwerf
20 podiums - Frank Vreugdenhil
20 podiums - Douwe de Vries

Bekijk ook:

Ranglijst met meeste podiumplaatsen op kunstijs