Schaatspeloton.nl - Nieuws - Van demonstratiemarathon naar olympische mass-start; de tien momenten van de mini-marathon

Van demonstratiemarathon naar olympische mass-start; de tien momenten van de mini-marathon

geplaatst vrijdag 23 februari 2018 om 23:47:04 op Schaatspeloton.nl

Ivanie Blondin, Francesca Lollobrigida en Irene Schouten gaan zaterdag in Gangneugn strijden om de eerste Olympische titel mass-start.

Ivanie Blondin, Francesca Lollobrigida en Irene Schouten gaan zaterdag in Gangneugn strijden om de eerste Olympische titel mass-start. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Morgen maakt de mass-start haar debuut op de Olympische Spelen. In Gangneung is de mini-marathon over 16 ronden het afsluitende onderdeel van het schaatstoernooi. Maar het onderdeel heeft een lange weg afgelegd voor het de Olympus mag bestijgen. Schaatspeloton.nl zet tien cruciale momenten in de groei van de mini-marathon op een rij. Van een demonstratiemarathon in Thialf tot het startschot voor de halve finales die morgen 12:00 uur Nederlandse tijd klinkt in Zuid-Korea

1. Heerenveen (NED), 23 november 2003: de Eerste demonstratiemarathon bij de World Cup
Op 23 november 2003 organiseert de KNSB een demonstratiemarathon na afloop van de ISU World Cup. De meewerking van de internationale schaatsbond is nog beperkt, zo moet de wereldbeker eerst officieel worden afgesloten voordat de rijders op het ijs mogen verschijnen voor een marathon over 50 ronden. De Amerikaan KC Boutiette zal de wedstrijd winnen voor de Fransman Cédric Michaud en de Nederlander Jan van Oosterom. Met een internationaal podium geeft het marathonschaatsen een leuk visitekaartje af. Ook de Japanner Shinta Kobayashi, de Chinees Nannan Jiang de Duitser Frank Dittrich en de Fin Jarno Valtonen verschijnen in Thialf aan de start.

Maar de aandacht wordt niet alleen gewaardeerd. Een jaar later wordt een door de KNSB gepland vervolg geschrapt. Heinze Bakker, op dat moment sectievoorzitter van de marathon, laat weten dat de ISU hiervoor als reden heeft opgegeven dat de marathon het jaar daarvoor jaar teveel media-exposure (tv) had opgeleverd en mede daardoor teveel de aandacht had afgeleid van de langebaanwedstrijden.

2. Heerenveen (NED), 15 februari 2009: ISU neemt initiatief over en nodigt tien marathonschaatsers uit.
Nadat in 2006 een tweede demonstratiemarathon, nu over 40 ronden en met meer buitenlanders aan de start, gewonnen is door Pascal Briand voor Lars Hoogenboom en Henk Angenent neemt de ISU in het seizoen 2008/2009 zelf het initiatief over. Op 15 februari 2009 worden tien Nederlandse marathonschaatsers uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd die nu de naam mass-start draagt. De marathonschaatsers laten hun kracht zien en bezetten het volledige podium. Arjan Stroetinga wint voor Karlo Timmerman en Ingmar Berga.

3. Astana (KAZ), 2 februari 2011: Debuut op Aziatische Winterspelen.
Een belangrijk signaal dat de mass-start weleens een olympische toekomst zou kunnen hebben werd afgegeven in 2010/2011. Het Aziatisch Olympisch Comitee plaatst het onderdeel op het programma van de Aziatische Winterspelen in Astana. De mannen rijden 35 ronden, de vrouwen 25 ronden. De Zuid-Koreanen grijpen op het Kazachse ijs het goud. Seonyeong Noh doet dit bij de vrouwen, Seung Hoon Lee laat zien dat hij dit onderdeel aan kan bij de mannen. Hij is morgen misschien wel de gedoodverfde favoriet voor de eerste olympische mass-starttitel.

4. Salt Lake City (USA), 19 februari 2011: Eerste niet-Nederlandse World Cup
Twee weken na het debuut op de Aziatische Winterspelen staat de mass-start voor het eerst op het programma bij een niet-Nederlandse wereldbeker. In Salt Lake City wint de Fransman Alexis Contin na 25 ronden voor de Amerikaan Joshua Wood en de Nederlander Bob de Vries. Bij de vrouwen gaat de Amerikaanse Heather Richardson na 15 ronden met de winst naar huis voor de Canadese Ivanie Blondin en Yvonne Nauta.

5. Seizoen 2011/2012: De mass-start wordt toegevoegd aan de World Cup
In het seizoen 2011/2012 hakt de ISU de knoop door. De testevents bij de verschillende wereldbekers zijn bevallen en de internationale schaatsbond voegt de mass-start toe aan het World Cupprogramma. De Heren rijden in dit debuutjaar over 20 ronden, de vrouwen doen het met 15 ronden. Opvallend is in dit seizoen nog dat er tijdens de wedstrijd tussensprintpunten zijn te behalen die bij elkaar opgeteld er voor kunnen zorgen dat de schaatser die als eerste de 20 of 15 ronden voltooid niet de winnaar is. Later zal dit worden aangepast naar een puntentelling waarin de tussensprints eigenlijk alleen meetellen voor plaats vier en lager.

De eerste wereldbeker zal na drie wedstrijden bij de mannen gewonnen worden door Alexis Contin, die in het klassement Jorrit Bergsma en de Amerikaan Jonathan Kuck voor blijft. Bij de vrouwen wint Mariska Huisman het klassement, voor de Duitse Claudia Pechstein en de Oostenrijkse Anna Rokita.

6. Kuala Lumpur (MAS), zomer 2012: Duits voorstel mass-start WK Afstanden haalt het
Nadat de KNSB het vuur had aangewakkerd met de eerste demonstratiemarathons is het de Duitse schaatsbond DESG die door pakt. De oosterburen zetten in de zomer van 2012 het toevoegen van de mass-start aan de WK Afstanden op de agenda van het ISU-congres in Kuala Lumpur. In de Maleisische stad kiest het congres van de internationale schaatsbond er voor het voorstel van de Duitsers te accepteren.

7. Heerenveen (NED), 15 februari 2015: Eerste WK Mass-start
Dat eerste Wereldkampioenschap mass-start wordt op 15 februari 2015 verreden in Heerenveen. Op de plaats waar 12 jaar eerder de de demonstratiemarathon werd verreden pakken Arjan Stroetinga en Irene Schouten de eerste wereldtitels. Stroetinga blijft in Thialf de Italiaan Fabio Francolini en de Fransman Alexis Contin voor, Schouten is Ivanie Blondin en een afscheidnemende Mariska Huisman de baas.

8. Zomer 2015: IOC maakt de mass-start olympisch
Het Internationaal Olympisch Comité besluit in de zomer van 2015 op voordracht van de ISU de mass-start toe te voegen aan het progamma van de Olympische Spelen. In 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zal de mini-marathon voor het eerst op de planning staan.

9. Zomer 2016: Halve finales worden ingevoerd
De ISU bepaalt in de zomer van 2016 om de mass-start nog op de schop te gooien. Nadat eerder al de afstanden voor zowel de mannen als vrouwen naar 16 ronden is gebracht worden nu halve finale toegevoegd bij de wereldbekers. De mass-start die in het seizoen 2016/2017 vijf keer op het programma zou staan kent nu dus een voorronde waaruit alleen de beste door gaan naar de finalestrijd. Per nationaliteit zal er maximaal een rijder mee mogen doen aan de halve finale.

10. Gangneung (KOR), 23 februari 2018: de mass-start maakt haar debuut op de Olympische Spelen
Morgen in Gangneung maakt de mass-start haar olympische debuut. Wie zal het eerste olympische goud op de mini-marathon gaan opeisen.