Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tien marathonschaatsers welkom bij mass-start demo ISU World Cup

Tien marathonschaatsers welkom bij mass-start demo ISU World Cup

geplaatst woensdag 14 januari 2009 om 13:22:28 op Schaatspeloton.nl

15 februari zullen de langebaanschaatsers als afsluiting van de Essent ISU World Cup in Heerenveen voor de derde maal een demonstratiemarathon rijden. In het evenement over 25 ronden, door ISU mass-start genoemd, zullen de langebaanrijders gezelschap krijgen van maximaal 10 marathonschaatsers. In eerste instantie was de demonstratiewedstrijd niet opengesteld voor marathonschaatsers. In 2003 en 2006 vonden al eerder vergelijkbare evenementen plaats.

In die evenementen hadden de marathonschaatsers de overhand. Een peloton met marathonschaatsers uit de Nederlandse competitie was aangevoegd met een beperkt aantal langebaanschaatsers die het vaak ook nog een moeilijk hadden om de finish te behalen. KC Boutiette en Pascal Briand schreven de twee eerste edities op hun naam. Dit maal ligt de focus meer op de langebaanschaatsers en is de afstand ook korter. De demonstratiewedstrijd zal over 25 ronden gaan en ruimte bieden voor toevoeging van 10 marathonschaatsers. Mogelijk zullen sommige buitenlandse marathonschaatsers wel kunnen meedoen omdat ze op het ISU World Cup actief zijn.

Overigens is het evenement op 15 februari slechts een dag na de finale van de KNSB World Grand Prix in het Zweedse Borlänge. In eerste instantie had de ISU alleen allrounders uitgenodigd, omdat de ISU dacht dat de marathonschaatsers nog niet terug zouden zijn uit Zweden.

ISU-bestuurder Jan Dijkema heeft nu echter alsnog de mogelijkheid geschapen om marathonschaatsers én allrounders te laten strijden om de Essent ISU World Cup op 15 februari in Heerenveen. In overleg met de KNSB is nu namelijk besloten maximaal tien marathonschaatsers tot de ‘mass-start' toe te laten.