Schaatspeloton.nl - Nieuws - Wacht niet meer, snijvaste pakken nu meteen!

Wacht niet meer, snijvaste pakken nu meteen!

geplaatst zondag 26 oktober 2014 om 12:24:24 op Schaatspeloton.nl

Voor de tweede maal in anderhalf jaar heeft een schaatser op het ijs moeten vechten voor zijn leven na een snijwond met veel bloedverlies. Eerder werd een schaatser al in zijn buik geraakt waar op een haar na vitale organen werden gemist. Het is niet de vraag of, maar wanneer een volgende Jochem Janssen, Erwin Mesu of Martin van de Pol volgt. Daarom; wacht niet meer, verplicht snijvaste pakken per direct! Desnoods als ploegen onderling.

Geen enkele liefhebber gaat naar het marathonschaatsen om schaatsers gewond te zien raken, geen schaatser wil zelf gewond raken. Maar in een pelotonsport zijn sommige dingen niet uit te sluiten. Bij een val kan een bot breken, vooruit als de jury eens niet oplet kan je een blauw oog oplopen. Hier valt weinig direct aan te doen, risico's zullen er blijven bestaan. Maar er is geen reden om als sport levensbedreigende snijwonden in benen, torso of nek toe te staan. Dit kan voorkomen worden. In het shorttrack wordt al sinds jaar en dag gereden met snijvaste pakken. Het marathonschaatsen zal dit ook moeten gaan invoeren, voordat we werkelijk een schaatser op het ijs gaan verliezen.

Ja snijvaste pakken zijn duurder, waarschijnlijk zitten ze ook minder lekker dan de pakken die nu gedragen worden. Wellicht zijn ze ook minder goed bedrukbaar voor sponsoruitingen. Maar dit mogen allemaal geen afwegingen zijn wanneer het het leven van onze schaatsers kan beschermen.

Daarom bij deze een oproep aan de KNSB, de verenigde marathonsponsoren en de rijders zelf. Wacht niet langer, stel snijvaste pakken verplicht. Nu meteen! Doe het als bond. Doet de bond het niet, doe het als ploegen. Doen de ploegen het niet, doe het als schaatsers onderling. Start geen wedstrijd meer zonder een plan direct snijvaste pakken in te voeren. Want geen liefhebber en schaatser wil de situatie van gisteravond in Heerenveen, anderhalf jaar geleden in Dronten of acht jaar geleden in Utrecht nog een keer meemaken. Dit is te voorkomen!

Arjen Vervoort
Schaatspeloton.nl

Bekijk ook:

Val Jochem Janssen legt 2e marathon stil (30 september 2006)
Zes uur operatie voor Martin van de Pol (26 oktober 2014)
Eerste Divisiewedstrijd definitief gestaakt na ernstige snijwond Martin van de Pol (25 oktober 2014)
Ernstige val Erwin Mesu overschaduwt eerste dag Driedaagse (23 februari 2013)