Schaatspeloton.nl - Columns - De kersttrui

De kersttrui

geplaatst vrijdag 23 december 2016 om 11:06:53 op Schaatspeloton.nl

Janneke Elzinga

Janneke Elzinga (1994) is opgegroeid in het Noord-Brabantse Oosterhout. Haar thuisbaan ligt in Breda, maar de laatste jaren schaatst zij in Nijmegen. Daar is zij nu bezig met haar laatste jaar van de Master Molecular Mechanisms of Disease. Opgevoed als langebaanschaatser, merkte Janneke een aantal jaren terug dat het marathonschaatsen veel beter bij haar past. Dat resulteerde afgelopen voorjaar in promotie naar de Topdivisie. Daar maakt zij dit seizoen haar debuut met het onlangs (zelf) opgerichte team iM FARMING. Als columnist zal zij vooral haar ervaringen als groentje in het peloton met het publiek van Schaatspeloton.nl delen.

Tijdens een weekend bij mijn ouders praat ik met mijn moeder over opvallende kerstsokken en foute kersttruien. Beide hebben in de loop der jaren hun wollige karakter ingeruild voor een gouden status. "Ik heb ook nog wel een kersttrui liggen," klinkt mijn vaders stem vanuit de woonkamer. Niet veel later wordt er een blauwe, gebreide trui tevoorschijn gehaald. Op de voorkant prijkt een wedstrijdschaatser met een ogenschijnlijk krachtige slag: een houding waar hij nooit meer uit is gekomen sinds deze fractie van zijn beweging - toch dynamisch - in rechte en averechte steken is vastgelegd.

De afbeelding is meer dan een silhouet alleen. Zwarte vlakken rondom zijn onderbuik verraden dat hij diep zit, evenals de accenten op zijn gebogen knieën. De schaatser rijdt op Vikings. Van die originele, maar dan met pikzwarte veters. De compactheid van de steken doet vermoeden dat de schaatser zijn noren heel strak heeft aangetrokken.

De trui is zo'n dertig jaar geleden gebreid door mijn tante voor haar schaatsfanatieke broertje - mijn vader. Vol bewondering bekijk ik het kledingstuk, dat me terugbrengt na een tijd waarin vrouwen nog volop breiden, zonder afleiding van televisie en social media. Een handvaardigheid dat in dit draadloze tijdperk nog door weinig dames wordt beheerst. In plaats daarvan kopen we bontgekleurde truien met commerciële patronen, waarvan we de productiewijze niet precies - of liever niet willen - weten.

De schaatser op de trui blijkt te zijn ontworpen door mijn vader zelf, die daartoe een foto van Lieuwe de Boer ijverig had nagetekend op ruitjespapier. Voor de Spelen van Sochi was Lieuwe één van de weinige Nederlanders met een Olympische medaille op de 500 meter. Op de vraag waarom mijn vader - een duursporter in hart en spieren - gekozen heeft voor een sprinter, antwoordt mijn vader dat hij de stijl van de schaatser bewonderde. En uiteraard telde het mee dat De Boer een Friese sporter was, net als mijn vader. Op zijn derde plek reageerde Lieuwe toentertijd: "Ik bin der net stront kapot fan." De nuchterheid van een Fries, de bescheidenheid van die tijd.

Inmiddels zijn we meer dan dertig jaar verder en houd ik via Facebook contact met mijn tante, waar we praten over mijn marathons en gebreide truien. Haar jongere broer - mijn vader - wil hier nog niet aan geloven. Ik stuur hem daarom maar screenshots met het bewijs dat zijn gebreide schaatsvriend tegenwoordig ook op dit medium te vinden is. Mijn vader lijkt niet bijster onder de indruk. Het zal die nuchterheid wel zijn.

De aanloop naar Kerst is hectisch - wie herkent het niet? - met deadlines voor de studie en een overvolle wedstrijdkalender. Een periode waarin ik in het schemerdonker het strooizout van mijn racefiets sta te poetsen. Aan de andere kant neem ik graag de tijd om even stil te staan bij het afgelopen jaar, met als hoogtepunt de oprichting van onze marathonploeg. Terwijl ik de laatste hand leg aan deze column, blik ik nog even omlaag naar mijn blauwe, gebreide trui, met daarop een sprinter nota bene. In een drukke tijd waar jaaroverzichten domineren, mogen ook de oude verhalen niet in de vergetelheid raken. Kerst nostalgisch? Welnee.

Ik wens u hele fijne feestdagen toe en een voorspoedig 2017.

Alle Columns van Janneke Elzinga:

Jantje Debutantje (28 oktober 2016)
Dagboek van een onervaren trainer (11 november 2016)
Conditioneren (25 november 2016)
De dooi of de gladiolen (9 december 2016)
De kersttrui (23 december 2016)
Oude banden & Nieuwe veren (6 januari 2017)
Puur natuurijs (20 januari 2017)
Het kan vriezen, het kan dooien... (3 februari 2017)
Hoe je paarden laat plassen (17 februari 2017)
Gevalletje nummer 13 (3 maart 2017)
Pelotonmolloot (17 maart 2017)