Schaatspeloton.nl - Columns - Project W

Project W

geplaatst vrijdag 27 december 2013 om 23:16:03 op Schaatspeloton.nl

Jessica Merkens

Jessica Merkens is nu voor het derde seizoen actief in de Dames Top Divisie in de ploeg Mastermind. De 22-jarige Utrechtse is dit jaar begonnen aan de onderzoeksmaster Neuroscience & Cognition in haar woonplaats wat vanaf jongs af aan ook haar thuisbasis voor het schaatsen is geweest. Vanaf vrijdag 15 november zal Jessica om de week haar belevenissen als marathonschaatsster aan de lezers van Schaatspeloton.nl toevertrouwen.

Inspiratie voor columns lijkt wel een beetje op vorm. Soms hoef je er niet eens bij na te denken en heb je een halve roman, en soms gaat het wat moeizamer. Dat was deze week het geval, dus mijn column is iets verlaat. Sorry daarvoor! Desondanks wil ik deze week de kans grijpen om een vervelende trend aan te grijpen die zich steeds meer uit in het marathonpeloton. Gary kaartte het al aan, zoals het nu gaat kan het niet langer. Zou het komen door de kruisbestuiving van het langebaan en marathon, waardoor we niet meer langer als musketiers gebroederlijk naast en voor elkaar strijden, en alleen maar voor onszelf?

Zelf begon ik ook een langzame transformatie te voelen bij mezelf. Ik betrapte mezelf erop dat ik op internet zat te zoeken naar een heuse slijpkoffer, helemaal voor mezelf. En dat ik ineens een diepgewortelde drang voelde om in m'n uppie in te gaan lopen.

Wij marathonners schroomden nooit om te zeggen dat het bij ons altijd zo gezellig is, dat het eigenlijk één grote vriendenkring is die op het ijs een eerlijke strijd levert, om daarna elkaar de hand te schudden met een goede borrel erbij. Althans, dat beeld had ik me voorgesteld. Vooral toen ik drie jaar geleden in een ploeg met groene jonge dames afreisde naar Oostenrijk, vervuld met verhalen van weleer van Kurt en Joost. Met de nodige waarschuwingen op zak van onze ploegleider (iets met jonge hertjes en uhum... de jacht) maakte ik mij op voor een wilde week. Met enige spanning gingen we dan, onze allereerste avond naar dé kroeg van Oostenrijk (die ene bij de skilift) onder toeziend oog van Kurt (of dat nu juist verstandig was of niet weet ik niet). Ik zag het al voor me; een foute Oostenrijkse dj, dansende vrouwen op de bar, drank die vloeit en heel veel afgetrainde marathonschaatsers die losgaan op de dansvloer. Eenmaal binnen (we waren vast een beetje vroeg) waren we echter de enigen. Dus gingen we gezellig maar een drankje doen, in opwachting van hét feest. Dit bleek toch niet die avond te zijn dus enigszins teleurgesteld gingen we braaf vroeg terug naar ons huisje aan het meer. We werden verzekerd dat het na de 200 KM zeker weten los zou gaan, maar het natuurijs in Nederland liet het schaatshart van het peloton harder kloppen en de Jägermeister bleef die week in de ijskast staan. En alhoewel ik de sport prachtig vind, de kunstijswedstrijden maar zeker ook de prachtige koersen op natuurijs in Oostenrijk en in Nederland, was ik dat jaar toch een klein beetje teleurgesteld.

Na lang beraad van een gezamenlijk platform van zowel A & B rijders als dames zijn we tot een unanieme conclusie gekomen. Dit jaar moet het anders. Aangezien we allemaal topsporters zijn, gebonden aan schema's, agenda's en routine, denk ik dat het goed is om iedereen nu alvast een beetje warm te maken, zodat we ons allemaal optimaal mentaal kunnen voorbereiden. We hebben iets minder dan één maand voordat we neerstrijken bij het Spielplatz der Natur. In deze maand gaan we regelen dat we, die week in Oostenrijk, tenminste éénmaal als collectief op dezelfde plek zijn, om met elkaar een paar goede borrels te drinken. Om de eendracht weder te laten keren, om onze reputatie als marathonschaatsers na te leven, om het respect terug te brengen in het peloton. De derde helft, maar dan anders. Project W. Ik heb er zin in. Prost!

Alle Columns van Jessica Merkens:

Het thuisvoordeel (15 november 2013)
Visualiseren (29 november 2013)
Mooie spulletjes (13 december 2013)
Project W (27 december 2013)
Broertjes (10 januari 2014)
Natuurijs (24 januari 2014)
Schnee (7 februari 2014)
Fan (21 februari 2014)
Een beetje gek (7 maart 2014)