Schaatspeloton.nl - Nieuws - Foske Tamar van der Wal stopt

Foske Tamar van der Wal stopt

geplaatst vrijdag 17 oktober 2008 om 07:47:39 op Schaatspeloton.nl

Foske Tamar van der Wal

Foske Tamar van der Wal

Foske Tamar van der Wal (Hofmeier financiële detachering) stopt per direct met schaatsen. De 22-jarige Groningse kan het niet opbrengen alles te doen en laten voor de sport. "De motivatie is weg'', verklaarde Van der Wal donderdag haar besluit. In 2005/2006 was de toen 19-jarige Van der Wal onklopbaar in de sprint en won zij in haar debuutjaar de Nederlandse titel op kunstijs.

In het seizoen 2005/2006 debuteerde Foske Tamar van der Wal in het damespeloton. Dit deed ze op zo'n manier dat haar een grote toekomst in het marathonschaatsen werd voorspeld. In de tweede Essent Cupwedstrijd van dat seizoen won Van der Wal meteen zeer snelle laatste halve ronde met overmacht de sprint, een kunstje dat ze later nog enkele keren herhaalde. Zoals in Den Haag tijdens de Nederlandse Kampioenschappen op kunstijs die zij met overmacht won. Met haar toenmalige leeftijd van 19-jaar is Foske Tamar van der Wal nog steeds de jongste Nederlandse Kampioene ooit.

De focus van Van der Wal lag ook dat eerste jaar al niet volledig op het marathonschaatsen. De schaatsster probeerde dat seizoen zich, onsuccesvol, te plaatsen voor de Wereldkampioenschappen Allround voor Junioren. Dit was ook de rede dat ondanks haar acht overwinning dat seizoen ze geen van de klassementen in de Cup op haar naam schreef. Door haar vele afwezigheid in het marathonpeloton verloor ze te veel punten om in de top van de Essent Cup mee te draaien. Wel schreef Van der Wal de eindzege in de experimentele Essent Driedaagse op haar naam.

Begin augustus tekende Van der Wal nog een tweejarig contract bij de commerciële langebaanploeg Hofmeier. In dat team trainde ze met voormalig wereldkampioen sprint Jan Bos, Gretha Smit, Marja Vis, Jurre Trouw en Pim Schipper. Met Marja Vis en Gretha Smit zou Foske Tamar van der Wal ook in het marathonschaatspeloton in actie gaan komen. Nu levert de Groningse haar contract in. "Nee, ik hoef geen afkoopsom te betalen. Het contract is in goed overleg ontbonden'', aldus Van der Wal.

Bekijk ook:

Foske Tamar van der Wal
Smit, Vis en Van der Wal vormen nieuwe ploeg (31 maart 2008)