Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tessa Snoek via massasprint naar zege Alternatieve Elfstedentocht

Tessa Snoek via massasprint naar zege Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 31 januari 2024 om 14:57:12 op Schaatspeloton.nl

Tessa Snoek kroont zich tot winnares van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Ze wint na 200 kilometer de massasprint van het uitgedunde peloton.

Tessa Snoek kroont zich tot winnares van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. Ze wint na 200 kilometer de massasprint van het uitgedunde peloton.

De Alternatieve Elfstedentocht is bij de vrouwen gewonnen door Tessa Snoek (VGR Sport / Vreugdenhil dairy foods). De wedstrijd draaide bij de vrouwen anders dan de verwachtte slijtageslag verrassend uit op massasprint waarin Snoek Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) en de teruggekeerde natuurijsroutinier Carla Ketellapper-Zielman. De wedstrijd werd gekleurd door een lange solo van de jonge Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault) die echter op 45 kilometer voor de streep strandde.

Vooraf aan de Alternatieve Elfstedentocht werd vaak naar 2017 verwezen toen en moeilijk warmdraaiend vrouwenpeloton uiteindelijk in de middag op dooi-ijs een van de zwaarste wedstrijden moest rijden van het laatste decennium. Zou het peloton vandaag wel op tijd in gang komen voordat ze door hoge temperaturen in een slijtageslag terecht zouden komen. Achteraf was de parallel met 2017 wellicht anders. Ja het vrouwenpeloton begon traag, maar het ijs bleef goed. De vergelijking zit wellicht in de vroege vlucht. Al zullen we daarover in de toekomst meer kunnen vertellen.

Het was de jonge Sofia Schilder die zich in de vroege vlucht zag samen met ploeggenote Susanne Prins (Van Ramshorst Renault) en Kaat van Stekelenburg (Fortune Coffee). Nadat Prins en Van Stekelenburg moesten na 90 kilometer Schilder laten gaan toen het gat met het peloton al opgelopen was tot bijna 12 minuten. De Noord-Hollandse reed solo door, bouwde de voorsprong uit naar meer dan 13 minuten en zag daarna haar voorsprong slechts langzaam, maar gestaag, slinken op het peloton waar niet volop gekoerst werd. Na 150 kilometer was het voor Prins voorbij, maar zij had haar visitekaartje afgegeven en ging met luid applaus van het ijs. Net als in 2017 toen een jonge regiorijdster de vroege vlucht koos en zich daar voor het eerst op natuurijs toonde. Het was die rijdster die vandaag de kroon op haar carrière zette door de Alternatieve Elfstedentocht te winnen. Haar naam: Tessa Snoek.

Sinds 2017 reed Snoek al regelmatig podium op kunst- en natuurijs. Maar de overwinning die zich zeker al lang aandiende kwam vandaag. Want nadat Snoek was teruggepakt lukte het niemand meer om weg te komen uit het peloton en het draaide dus anders dan verwacht uit op een massasprint. Snoek toonde zich hierin het snelst voor Arianne Pruisscher die tweede werd en Carla Ketellapper-Zielman die opvallend vijf jaar na haar schaatspensioen zich opnieuw op het podium van de Alternatieve Elfstedentocht plaatste.

Klassementsleidster Beau Wagemaker (PGM Bakker) eindigde achter het BDM / BTZ-duo Merel Bosma en Elsemieke van Maaren die ook naast het podium finishte als zesde en behield het oranje leiderspak.

Bekijk ook:

Uitslag