Schaatspeloton.nl - Nieuws - Christian Haasjes snelt naar winst in Alternatieve Elfstedentocht

Christian Haasjes snelt naar winst in Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 31 januari 2024 om 13:34:47 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Christian Haasjes (Sprog) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De jongste van de Haasjes-broers won na 200 kilometer de sprint van een kopgroep met broer Ronald Haasjes (Reggeborgh) en Stefan Wolffenbuttel (OKAY / Interfarms). Het drietal was op 15 kilometer van de meet ontsnapt uit het sterk uitgedunde peloton. Op de streep was Christian Haasjes net iets sneller dan Stefan Wolffenbuttel die tweede werd, Ronald Haasjes moest na het brons van het Open NK opnieuw genoegen nemen met de derde plaats. Harm Visser (Jumbo / Visma) won op een kleine halve minuut de sprint van het peloton om de vierde plaats.

Het verhaal van de Alternatieve Elfstedentocht van 2024 was bij de mannen er een van de vroege vlucht die opeens een groep met toch wel sterke namen werd en die de wedstrijd al vroeg interessant maakte. Na 50 kilometer ontstond er een kopgroep 21 rijders waaronder outsiders als Casper de Gier (Reggeborgh), Ronald Kruijer (Bouwselect / De Haan Westerhoff), Marthijn Mulder en Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) ook Gary Hekman (Reggeborgh) die natuurlijk terug komt van ziekte was in de groep aanwezig waardoor Reggeborgh met twee man aanwezig was maar zonder tweevoudig winnaar Crispijn Ariƫns die vandaag voor een record derde overwinning kon gaan.

Het duurde echter tot 50 kilometer voor het eind dat hij weer terug was bij de voorste. Eerder probeerde hij al over te steken maar zonder Jordy Harink liet Royal A-ware dit niet gebeuren. Enkele tientallen kilometers later was dit wel het geval, waardoor ook de rappe Harm Visser terug aan het front kwam. Nadat de twee eerste groepen waren samengesmolten was het de hele week al opvallend rijdende Portugees Miguel Bravo (A6.nl / KMC) die solo op avontuur ging. Bravo's avontuur duurde niet erg lang en nadat hij was teruggepakt ontstond op 15 kilometer van de finish een opvallende kopgroep.

De broers Christian en Ronald Haasjes vonden elkaar samen aan de kop van de wedstrijd. Dit daags nadat bekend was geworden dat Ronald Haasjes volgend jaar net als zijn broer uit zal gaan komen voor Bouwselect / De Haan Westerhoff. Nu nog rijdend voor verschillende ploegen kreeg het broederlijke duo gezelschap van Stefan Wolffenbuttel. Het trio bouwde de voorsprong gestaag uit tot een 50 seconden en in de finale kwam de achtervolgende groep niet meer terug. In de slotkilometers probeerde Ronald Haasjes weg te komen maar slaagde daar niet in. Vervolgens was het zijn broertje Christian Haasjes die in de sprint de zege binnenhaalde. Wolffenbuttel moest genoegen nemen met de tweede plaats, Ronald Haasjes mocht als de nummer drie naar het podium.

Jeroen Janissen (OKAY / Interfarms) eindigde in de sprint van de achtervolgende groep om de vierde plaats achter Harm Visser als de nummer vijf. Hierdoor behield Janissen het oranje leiderspak en zal hij als klassementsleider afreizen naar Zweden.

Bekijk ook:

Uitslag