Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ketellapper-Zielman terug op Weissensee, gaat voor 11e Alternatieve Elfstedentocht

Ketellapper-Zielman terug op Weissensee, gaat voor 11e Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst dinsdag 30 januari 2024 om 22:05:41 op Schaatspeloton.nl

Carla Ketellapper-Zielman is de meest ervaren Alternatieve Elfstedentochterijdster in het peloton. Emma Engbers volgt in haar kielzog met zeven klasseringen.

Carla Ketellapper-Zielman is de meest ervaren Alternatieve Elfstedentochterijdster in het peloton. Emma Engbers volgt in haar kielzog met zeven klasseringen.

Een opvallende naam maandag in de uitslag van de tweede Grand Prix. Op plaats zeven stond bij de vrouwen een naam die meer dan bekend is op de Weissensee. Carla Ketellapper-Zielman was op kunstijs natuurlijk in Nederland al teruggekeerd in het beloftenpeloton. Maar nadat ze in 2019 het eindklassement van de Grand Prix won in haar afscheidsjaar was ze vijf jaar afwezig op de Weissensee. Nu keert ze terug en gaat morgen bij de Alternatieve Elfstedentocht proberen voor de elfde keer geklasseerd te worden. Alleen Daniëlle Bekkering kwam vaker aan de meet op het Karinthische bergmeer.

In 2006 klasseerde de toen nog niet getrouwde Carla Zielman zich als twintigste in haar eerste jaar in de topdivisie. Tot haar laatste keer in 2019 kwam ze tot 10 klasseringen. Waarvan de overwinning in 2012 natuurlijk in het oog springt maar ook een tweede plaats een jaar eerder en in totaal zeven top-10-klasseringen staan op haar conto. Iets wat wel aantikt voor een wedstrijd van 200 kilometer waar ervaring met de lange afstand vaak een doorslaggevende factor kan zijn. Alleen Daniëlle Bekkering wist zich vaker te klasseren. Tussen 2000 en 2018 vond zij zich zestien keer in de einduitslag terug. Daarmee blijft de Groningse Jan Maarten Heideman een editie voor die bij de mannen vijftien keer zich wist te klasseren.

Bij de vrouwen lukte het naast Ketellapper-Zielman ook Birgit Witte, Kimberly Muusse, Maria Sterk en Neeke Smit om tien keer de einduitslag te halen. Van de nog actieve rijdster is na Ketellapper-Zielman Emma Engbers de meest ervaren. Zij plaatste zich zeven keer. Eén keer vaker dan Ineke Dedden en Iris van der Stelt die zes keer in de uitslag terug kwamen.

Meest ervaren nog actieve Alternatieve Elfstedentochtrijdsters:
10x Carla Ketellapper-Zielman
7x Emma Engbers
6x Ineke Dedden en Iris van der Stelt
5x Beau Wagemaker, Liesbeth Veen-Milatz en Nienke Smit
4x Loesanne van der Geest en Merel Bosma
3x Elsemieke van Maaren, Rienke Boonstra, Rixt Hoogland, Tessa Snoek en Tjilde Bennis

Meest ervaren nog actieve Alternatieve Elfstedentochtrijders:
10x Mart Bruggink
7x Björn Bakker, Crispijn Ariëns en Stefan Wolffenbuttel
6x Bart Mol, Christiaan Hoekstra, Christoffel Hendriks, Jordy Harink en Marco van der Tuin
5x Gary Hekman, Niels Immerzeel en Ronald Kruijer

Noot ter verantwoording:
Complete uitslagen van de eerste edities van de Alternatieve Elfstedentocht zijn moeilijk tot niet te vinden. In de statistieken zullen deze dus niet compleet zijn. Met name de vrouwenuitslagen waar in de begin jaren '90 schokkend weinig aandacht was in de via archieven benaderbare kranten zijn niet compleet. Mocht jij in het bezit zijn van oude uitslagen van de Alternatieve Elfstedentocht, of andere oude wedstrijden die niet compleet zijn, dan komt Schaatspeloton.nl graag met je in contact via mail@schaatspeloton.nl om het uitslagenarchief zo compleet mogelijk te maken.

Bekijk ook:

Aantal keer geklasseerd in AEW (vrouwen)
Aantal keer geklasseerd in AEW (mannen)