Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jeroen Janissen beste in zware Aart Koopmans Memorial

Jeroen Janissen beste in zware Aart Koopmans Memorial

geplaatst donderdag 25 januari 2024 om 12:57:21 op Schaatspeloton.nl

Jeroen Janissen kwam uiteindelijk het beste over het dooi-ijs van de Weissensee. De Aart Koopmans Memorial is voor hem.

Jeroen Janissen kwam uiteindelijk het beste over het dooi-ijs van de Weissensee. De Aart Koopmans Memorial is voor hem.

In zware dooiomstandigheden heeft Jeroen Janissen (OKAY / Interfarms) de eerste etappe in de Grand Prix Natuurijs gewonnen. Een zeer selecte kopgroep bleef over op natuurijs van de Weissensee dat uiteindelijk meer op schaafijs leek en waarop velen haast niet meer vooruit kwamen. Daarin toonde Janissen zich de beste met 4 seconde voorsprong op Daan Gelling (Royal A-ware) en Remco Stam (Jumbo / Visma) die twee en drie werden. Timo Verkaaik (SportchaletViehhofen.at) greep net naast het podium op plaats vier.

Met een vervroegde start naar 10:00 uur anticipeerde de KNSB al enigszins op de voorspelde warme temperaturen op de Weissensee. Maar het was laat in de ochtend dat de wind opstak boven het bergmeer en warme lucht steeds meer grip kreeg op het ijs. Wat ontstond was een ijsvloer waar de schaatsers op sommige momenten meer op stapte dan schaatste. Beeldend was de doorkomst van Gary Hekman (Reggeborgh) op 20 kilometer voor de meet. De grote man, dit keer niet in het groen maar net als zijn ploeggenoten in een speciaal oranje pak voor het goede doel Villa Joep, reed zichzelf gewoon vast in het kapotgereden ijs. Daarin was hij zeker niet de enige.

Op dat moment zat Hekman al op bijna 2 minuten van de kop van de wedstrijd waar een ronde eerder een groep van negen zich gevormd had. Reggeborgh was hier met Ronald Haasjes en Casper de Gier net als OKAY / Interfarms met Stefan Wolffenbuttel en Jeroen Janissen met twee man het sterkst vertegenwoordigd. Timo Verkaaik, Homme Jan de Groot (Bouwselect / De Haan Westerhoff), Remco Stam (Jumbo / Visma), Daan Gelling (Royal A-ware) en Klaas Poortinga (Sprog) maakte het negental vooraan compleet.

Het was uit die kopgroep die de voorsprong gestaag uitbouwde dat Stefan Wolffenbuttel een 8 kilometer voor de streep ontsnapte. Even leek hij hier het scenario van vorig jaar te herhalen toen met Marco van der Tuin ook een OKAY-man zijn langverwachte eerste natuurijsoverwinning behaalde door solo aan te komen in de Aart Koopmans Memorial. Wolffenbuttel werd echter nog teruggepakt door de meer en meer verbrokkelende kopgroep. Ploeggenoot Jeroen Janissen zorgde er vervolgens voor dat de zege in de ploeg bleef. Hij snelde op de laatste meters weg bij de concurrentie en won de wedstrijd. Daan Gelling moest op 4 seconde genoegen nemen met de tweede plaats, Remco Stam eindigde als derde.

Bekijk ook:

Uitslag