Schaatspeloton.nl - Nieuws - Beau Wagemaker pakt met Aart Koopmans Memorial eerste grote prijs

Beau Wagemaker pakt met Aart Koopmans Memorial eerste grote prijs

geplaatst donderdag 25 januari 2024 om 10:02:24 op Schaatspeloton.nl

Beau Wagemaker verneemt te midden van haar ploeggenoten het verlossende woord: zij wint de Aart Koopmans Memorial

Beau Wagemaker verneemt te midden van haar ploeggenoten het verlossende woord: zij wint de Aart Koopmans Memorial (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Weissensee heeft Beau Wagemaker (PGM Bakker) de Aart Koopmans Memorial gewonnen. De fotofinish moest er op de Weissensee aan te pas te komen om na de massasprint het verschil tussen Wagemaker en nummer twee Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) te bepalen. De na dit seizoen afscheidnemende Merel Bosma (BDM / BTZ) snelde naar de derde plaats. De Aart Koopmans Memorial is de eerste etappe in de natuurijs-Grand Prix. Voor Wagemaker is het pas haar tweede zege op het hoogste niveau in het marathonschaatsen na eerder de winst op het natuurijs van Noordlaren.

Met de temperatuur net rond het vriespunt en na een kort miezerbuitje begon het vrouwenpeloton op goed ijs aan hun eerste Grand Prix-wedstrijd. Of het aan deze goede omstandigheden lag of dat de vrouwen gewoon aan elkaar gewaagd waren, feit is dat er vooraan geen verschillen gemaakt konden worden. Sofia Schilder (Van Ramshorst Renault), Bente Kerkhoff (Albert Heijn Zaanlander) en Open Nederlands kampioene Ineke Dedden (BDM / BTZ) vonden elkaar even in een kopgroep in de eerste helft van de koers. Maar de maximale voorsprong van het drietal kwam tot een halve minuut. Net voorbij de helft werden ze teruggepakt en daarna was er voor vluchters geen enkele ruimte meer.

Een grote groep van zo'n 40 vrouwen gingen sprinten om de winst. In een lange sprint bleek uiteindelijk het treintje van PGM Bakker het beste geplaatst. Beau Wagemaker durfde op de streep nog niet te juichen en ook kijkend naar de transponderfinish was het verschil van 5 duizendste van een seconde met Elsemieke van Maaren nog niet definitief beslissend. Samen met haar ploeggenoten Eline van Voorden en Loesanne van der Geest, die uiteindelijk als vijfde en negende zouden worden geplaats, wachtte Wagemaker op het verlossende woord dat vrij snel kwam. Elsemieke van Maaren leidde het BDM / BTZ-trein die daarnaast met Merel Bosma en Ineke Dedden ook plaats drie en vier opeiste.

Voor het eerst won Beau Wagemaker een Grand Prix en pas voor de tweede keer in haar carrière mocht de Hoogkarspelse als winnares naar het hoogste podium.

Bekijk ook:

Uitslag