Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kampioen Luc ter Haar profiteert van aanvaring Reggeborgh en Harm Visser

Kampioen Luc ter Haar profiteert van aanvaring Reggeborgh en Harm Visser

geplaatst maandag 1 januari 2024 om 19:12:38 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

Luc ter Haar (Bouwselect / De Haan Westerhoff) heeft zich in Leeuwarden verrassend gekroond tot Nederlands Kampioen marathonschaatsen. De 30-jarige sprinter profiteerde optimaal van een aanvaring in de voorlaatste bocht waarbij topfavoriet Harm Visser (Jumbo / Visma) na een aanvaring met Bart Hoolwerf en Gary Hekman (beiden Reggeborgh) ten val kwam. Bart Hoolwerf kreeg hier na afloop een rode kaart voor. Achter Ter Haar sprintte Evert Hoolwerf (Reggeborgh) naar het zilver en Christan Haasjes (Sprog) pakte het brons.

Het NK kende ook dit jaar 150 ronden, maar na afloop ging het gesprek volop over die laatste ronde. Ja aanvallen werden door de hele wedstrijd geneutraliseerd, en ja een solo aanval van Daan Gelling (Royal A-ware) had de finale gekleurd. Maar het was de voorlaatste bocht waar over gesproken werd. Nadat Jumbo / Visma in eerste instantie de sprint had geleid kwam Reggeborgh buitenom en probeerde de pole-positie over te nemen. Bart Hoolwerf zette inderdaad Gary Hekman vooraan af maar hield daarna onmiddellijk zijn benen stil in de voorlaatste bocht. Recht voor topfavoriet Harm Visser die volledig geblokt werd door de Eemdijker. Ondertussen kwam Gary Hekman langszij en in aanvaring met Visser. Zowel Hekman als Visser als ook Sjoerd den Hertog en Jordy Harink (beiden Royal A-ware) kwamen ten val.

Luc ter Haar die zich vlak voor de val tussen Hekman en Visser door had bewogen naar de vrijheid profiteerde optimaal en snelde naar de Nederlandse titel. Evert Hoolwerf eindigde achter Ter Haar als tweede waardoor Reggeborgh als enige van de betrokken ploegen een medaille wist op te halen. Christian Haasjes mocht naar het podium voor het brons. De jury had na afloop het laatste woord en besloten Bart Hoolwerf te bestraffen met een rode kaart voor zijn actie in de voorlaatste bocht. Alhoewel het maar de vraag is of het laatste woord gezegd is over de situatie. Maar voor nu is de grootste prijs van het seizoen voor Bouwselect / De Haan Westerhoff die met het rood-wit-blauw naar huis gingen.

Bekijk ook:

Uitslag