Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten soleert naar achtste marathontitel

Irene Schouten soleert naar achtste marathontitel

geplaatst maandag 1 januari 2024 om 17:02:46 op Schaatspeloton.nl

(bron: Schaatspeloton.nl)

In Leeuwarden heeft Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) voor de achtste keer op rij het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. De recordkampioene ontsnapte in de finale uit een kopgroep van vier nadat ze eerder vanuit het peloton de oversteek had gemaakt naar het leidende drietal. Schouten kwam solo aan en kon haar achtste titel vieren. Ploeggenote Maaike Verweij (Albert Heijn Zaanlander) won de sprint om het zilver voor Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) die het brons. Mossinkoff voorkwam met haar bronzen plak een volledig Albert Heijn Zaanlander-podium door Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) terug te verwijzen naar de vierde plaats.

Op het ijs van de Elfstedenhal ontstond met enige regelmaat kopgroepen die enige ruimte kregen. Of het nu een groep van acht in de eerste helft van de wedstrijd was of een groep van vijf halfkoers of de definitieve kopgroep Femke Mossinkoff was in de kopgroepen meer dan eens aanwezig. Hetzelfde gold voor Arianna Pruisscher die als vooruitgeschoven pion voor Irene Schouten en Marijke Groenewoud werd gebruikt. De definitieve slag werd 25 ronden voor het eind gemaakt toen Pruisscher en Mossinkoff zich samen met Maaike Verweij losmaakten van het peloton. Een tien ronden later zag Irene Schouten de mogelijkheid om met een snelle versnelling vanuit het peloton de oversteek te maken waarmee het leidende trio een kwartet werd. Mossinkoff zat hier met drie Albert Heijn Zaanlander-vrouwen in een haast onmogelijke situatie.

In de finale reageerde Mossinkoff dan ook niet toen Schouten solo de aanval koos. Ze spaarde zich voor de strijd om de medailles die als ze het gat al had kunnen dichten kansloos zou zijn geweest voor Mossinkoff. Schouten was gevlogen en kon solo haar achtste Nederlandse titel in het marathonschaatsen kon bejubelen. In de sprint om het zilver was het Verweij die het snelste was. Mossinkoff finishte als derde voor Pruisscher die met lege handen bleef waardoor Mossinkoff een volledig groen podium wist te voorkomen.

Bekijk ook:

Uitslag