Schaatspeloton.nl - Nieuws - Schouten klopt Groenewoud in tweestrijd tijdens Staatsloterij Schaatsmarathon

Schouten klopt Groenewoud in tweestrijd tijdens Staatsloterij Schaatsmarathon

geplaatst zondag 17 december 2023 om 16:12:34 op Schaatspeloton.nl

De eerste Staatsloterij Schaatsmarathon is gewonnen door Irene Schouten. In Amsterdam klopt ze in de sprint ploeggenote Marijke Groenewoud.

De eerste Staatsloterij Schaatsmarathon is gewonnen door Irene Schouten. In Amsterdam klopt ze in de sprint ploeggenote Marijke Groenewoud. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam heeft Irene Schouten (Albert Heijn Zaanlander) de eerste marathon op de gerenoveerde Jaap Edenbaan gewonnen. Schouten dubbelde in de Staatsloterij Schaatsmarathon het peloton samen met Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) en klopte haar ploeggenote in de sprint. Het duo bracht na een aantrekkelijke wedstrijd een matte finale op het ijs waarin ze elkaar niet aanvielen. Maaike Verweij (Albert Heijn Zaanlander) klopte in de pelotonsprint om de derde plaats Evelien Vijn (Jumbo / Visma) en Iris van der Stelt (PEER racefietsen Wijk en Aalburg) en completeerde het groene podium.

De vrouwen brachten vanaf de start in Amsterdam een aanvallende wedstrijd op het ijs. Met name Arianna Pruisscher (Albert Heijn Zaanlander) toonde zich aanvallend. De winnares van gisteren kreeg bij een aanval halverwege koers Esmee Visser (Bouwbedrijf De Vries), Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) en Nienke Smit (Haak powered by OCRE) met haar mee en het viertal leek goed samenwerkend de voorsprong gestaagd uit te bouwen terwijl er een tussensprintserie om staatsloterij-loten werd verreden. Ondertussen verlieten Irene Schouten en Marijke Groenewoud het peloton staken over, reden door en werden daarna niet meer teruggezien. In een tiental rondes lukte het het tweetal het peloton op een ronde te zetten en daarmee dat zij samen gingen uitmaken wie de wedstrijd ging winnen.

Bij het afsprinten van het peloton pakte Maaike Verweij de derde plaats en begon Marijke Groenewoud met een gat van zo'n 20 meter op Irene Schouten aan de eindstrijd. Groenewoud trok echter niet door en eigenlijk was dat het beeld van de finale. De twee ploeggenoten vielen elkaar niet aan en hielden het kruit droog voor de eindsprint. Daarin was Schouten het snelst en pakte zo haar 55e marathonoverwinning op kunstijs van haar carrière.

Bekijk ook:

Uitslag