Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sharon Hendriks bekroont rentree met Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

Sharon Hendriks bekroont rentree met Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

geplaatst woensdag 1 februari 2023 om 14:34:18 op Schaatspeloton.nl

Terugkeren uit schaatspensioen en de Alternatieve Elfstedentocht winnen. Sharon Hendriks doet het. Op de Weissensee is zij iedereen de baas.

Terugkeren uit schaatspensioen en de Alternatieve Elfstedentocht winnen. Sharon Hendriks doet het. Op de Weissensee is zij iedereen de baas. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gewonnen door Sharon Hendriks (A6.nl groot in auto's). Hendriks, die gisteren 30 jaar werd, bekroont hiermee een rentree met een grote prijs. Nadat zij in 2018 gestopt was met marathonschaatsen keerde ze vorig seizoen terug. Hendriks won na 200 kilometer de sprint van een sterk uitgedund peloton voor Roza Blokker (PGM Bakker) en Merel Bosma (BDM / BTZ). Uittredend Alternatieve Elfstedenwinnares Laura van Ramshorst (Van Ramshorst Renault) leek met een solo in de finale nog kans te maken op prolongatie maar werd teruggepakt.

Het wou vandaag bij de vrouwen maar niet lukken om een vroege vlucht op te stellen. Met hollen en stilstaan ging het damespeloton over het ijs maar een ploeg als BDM / BTZ leek erop gebrand alles bijeen te houden tot de finale. Net voor half koers waren het Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault) en Esther Kiel (BDM / BTZ) die wel het peloton achter zich hielden. Een kleine 40 kilometer bleef het tweetal uit het peloton en toen ze waren teruggepakt was het peloton al uitgedund tot een veertig dames. Daaruit vertrokken Janneke Elzinga (PGM Bakker), Anne Leltz (Wokke Vastgoed), Elsemieke van Maaren (BDM / BTZ) en uittredend winnares Laura van Ramshorst.

Elzinga en Leltz moesten snel Van Maaren en Van Ramshorst laten gaan waarna een 15 kilometer voor de meet Van Ramshorst Van Maaren achter haar liet en solo op jacht ging naar prolongatie. De afscheid nemende Van Ramshorst kwam ver maar zag haar voorsprong langszaam teruglopen tot ze in de laatste kilometer werd bijgehaald door het peloton. In de sprint die volgde kwam Maaike Verweij (Albert Heijn / Zaanlander) ten val. Sharon Hendriks was alert koos de goede lijn en snelde anderhalf jaar na haar terugkeer uit schaatspensioen naar de winst in de Alternatieve Elfstedentocht. Roza Blokker plaatste zich als tweede, Merel Bosma mocht als de nummer drie de replica van het bruggetje van Bartlehiem op. De pas 22-jarige Olin Verhoog (Wokke Vastgoed) eindigde vlak voor Ineke Dedden (BDM / BTZ) en Beau Wagemaker (SKADI) op de vierde plaats.

Hendriks nam met haar zege, na de zevende plaats maandag tijdens de Aart Koopmans Memorial, het oranje leiderspak over van Esther Kiel.

Bekijk ook:

Erelijst Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
Uitslag