Schaatspeloton.nl - Nieuws - Crispijn Ariëns wint voor tweede keer Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

Crispijn Ariëns wint voor tweede keer Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

geplaatst woensdag 1 februari 2023 om 13:35:29 op Schaatspeloton.nl

Crispijn Ariëns wint de Alternatieve Elfstedentocht. De meesterknecht op kunstijs maakt het na 200 kilometer op zijn natuurijs krachtig af.

Crispijn Ariëns wint de Alternatieve Elfstedentocht. De meesterknecht op kunstijs maakt het na 200 kilometer op zijn natuurijs krachtig af. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Weissensee heeft Crispijn Ariëns (Reggeborgh) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De Brabantse Heerdenaar was het snelst van een uitgedund peloton die in de slotkilometer de laatste van de vroege vluchters die maximaal 5 minuten voorsprong hadden gepakt in de persoon van Jeroen Janissen (OKAY / KPMS) had bijgehaald. Jordy Harink (Royal A-ware) en Harm Visser (Jumbo-Visma) legde in de pelotonssprint beslag op de tweede en derde plaats. Voor Ariëns is het na 2017 de tweede keer dat hij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee op zijn naam weet te schrijven.

Na een 45 kilometer koers ontstond een grote kopgroep van zestien man waarin VGR-Sport / Mechan Groep met Maikel Stam, Niels Immerzeel en Stefan Wolffenbuttel sterk vertegenwoordigd was. Ook Bouwselect / Bouwpartners (Homme Jan de Groot en Ronald Kruijer), OKAY / KPMS (Jeroen Janissen en Björn Bakker) en de KNSB Talentenploeg (met Max van Honschoten en Danny Stam) hadden twee man mee voorin. Nieuw-Zeelander Peter Michael (A6.nl groot in auto's), Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma), Luuk Loohuis (Port of Amsterdam / SKITS), Ronald Haasjes (Reggeborgh), Daan Gelling (Royal A-ware), Douwe Boonstra (Sportchaletviehhofen.at) en Belg Indra Médard (Sprog) maakten het zestiental compleet.

De groep bouwde de voorsprong uit tot vijf minuten voordat Reggeborgh het welletjes vond. Evert Hoolwerf en Gary Hekman voerde het tempo achter de grote groep op duidelijk in dienst van Crispijn Ariëns. De Brabander die op kunstijs als superknecht door het leven gaat werd op de Weissensee terugbetaald. De groene mannen dichtte het gat gestaag op de kopgroep die langzaam maar zeker uitdunde.

Ronald Haasjes, Jeroen Janissen, Stefan Wolffenbuttel en Ronald Kruijer waren bij het luiden van de bel de laatst overgeblevenen van de grote kopgroep. Janissen probeerde als laatste het pelotonnetje te verschalken maar werd in de slotkilometers bijgehaald waarna Ariëns oppermachtig de sprint won voor Jordy Harink en Harm Visser. Casper de Gier (Jumbo-Visma) eindigde als vierde vlak voor een verrassende Chiel Smit (Sprog) die als 24-jarige de vijfde plaats opeiste.

Jordy Harink mocht na een derde plaats maandag tijdens de Aart Koopmans Memorial en een tweede plaats vandaag tijdens de Alternatieve Elfstedentocht het oranje leiderspak in ontvangst nemen als leider in de natuurijs Grand Prix.

Bekijk ook:

Erelijst Alternatieve Elfstedentocht Weissensee
Uitslag