Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zondag ingekort Open NK op de Weissensee

Zondag ingekort Open NK op de Weissensee

geplaatst zaterdag 28 januari 2023 om 13:04:09 op Schaatspeloton.nl

Het parcours van 8,7 kilometer waarover zondag het Open NK verreden kan worden.

Het parcours van 8,7 kilometer waarover zondag het Open NK verreden kan worden.

Het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen mag zondag verreden op de Weissenee. Dat heeft de bond samen met organisatie, ijsmeester en de lokale autoriteiten besloten. Vanwege verwachtte drukte en beperkte breedte van het parcours moeten de wedstrijden voor 11 uur finishen. Daarom wordt het kampioenschap ingekort tot 120 kilometer bij de heren en 80 kilometer bij de dames. De kampioenschappen worden gelijktijdig verreden waarbij de dames 1 minuut na de heren, die om 7:30 uur vertrekken, zullen starten.

Oorspronkelijk zouden de heren vandaag 150 kilometer rijden en de dames 100 kilometer in hun titelstrijd. Dit wordt vanwege de omstandigheden dus ingekort tot 120 en 80 kilometer. De mannen zullen 14 ronden rijden over een parcours van 8,7 kilometer dat is uitgezet op de Weissensee. De dames strijden over 9 ronden.

Minder jury, oproep tot strikt opvolgen jury-aanwijzingen tijdens barrages
Het parcours is door de hevige sneeuwval smaller dan gebruikelijk waardoor er ook minder jury bij de wedstrijd aanwezig zal kunnen zijn. Normaal rijdt de jury met auto's mee in de koers. Omdat de dames en heren op hetzelfde moment hun kampioenschap rijden zal naar verwachting het herenpeloton het damespeloton enkele keren passeren. Normaal wordt door de jury op dat moment de dameskoers geneutraliseerd door middel van een zogenoemde barrage. Vanwege de minder aanwezige jury roept de bond rijders op de aanwijzingen van de jury op deze momenten strikt op te volgen.

Geen reguliere verszorgingsstraat
In de aankondiging van de bond geeft de KNSB aan dat er geen reguliere verzorgingsstraat aangelegd kan worden. Normaal bouwen ploegen hier kleine tenten op om rijders en verzorgers voor en tijdens de koers te kunnen laten werken. De bond geeft nu aan dat een gedeelte van de grote tent van de Weissensee-organisatie aangeboden zal wordt als kleedruimte voor deelnemers.