Schaatspeloton.nl - Nieuws - Visser en Groenewoud pakken eerste seizoenswinst, oranje terug bij Den Hertog

Visser en Groenewoud pakken eerste seizoenswinst, oranje terug bij Den Hertog

geplaatst zondag 22 januari 2023 om 19:28:39 op Schaatspeloton.nl

Harm Visser mag eindelijk een zege bejubelen dit seizoen.

Harm Visser mag eindelijk een zege bejubelen dit seizoen. (bron: Hidde Muije)

In Alkmaar hebben Harm Visser (Jumbo-Visma), Marijke Groenewoud (Albert Heijn Zaanlander) en Wisse Slendebroek (Omzorg) de laatste cupwedstrijd voor de natuurijswedstrijden op de Weissensee gewonnen. Visser was mee met een kopgroep van vier met Remo Slotegraaf en Chris Huizinga van de langebaanzusterploeg die tweede en derde eindigde. Sjoerd den Hertog (Royal A-ware) eindigde als vierde maar nam het oranje leiderspak terug van Jeroen Janissen (OKAY / KPMS) die de slag miste. Groenewoud rekende in de massasprint af met Esther Kiel (BDM / BTZ) en Irene Schouten (AH Zaanlander). Voor Visser en Groenewoud was het beide de eerste zege van het seizoen.

Visser en zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten grepen dit hele seizoen al naast de prijzen. Voor Groenewoud gold dat op persoonlijk vlak op de marathon maar haar ploeg domineert regelmatig de wedstrijden. In Alkmaar braken zij de ban.

In een zware wedstrijd slaagde Jumbo-Visma er uiteindelijk in met drie man in de kopgroep van vier vertegenwoordigd te zijn. Remo Slotegraaf en Chris Huizinga vertegenwoordigde hier de langebaanploeg, Visser was als enige marathontelg van de ploeg van Peter de Vries in de voorste gelederen. Sjoerd den Hertog was de vierde man van het kwartet. Den Hertog, die vorige week de wedstrijd in Tilburg als klassementsleider liet lopen om trainingsuren op de fiets op te doen en daardoor het oranje leiderspak verloor, sloeg een goede slag door de nieuwe klassementsleider Jeroen Janissen op achterstand te rijden. Met een ronde voorsprong en uiteindelijk een vierde plek nam Den Hertog het oranje weer over van Janissen die in Alkmaar met een elfde plaats genoegen moest nemen. In de finale was Harm Visser de snelste en pakte zo zijn tweede marathonzege, maar pas de eerste van het seizoen. Met de rijders uit de langebaanploeg naast hem bezette Jumbo-Visma zelfs het hele podium.

Bij de vrouwen slaagde er niemand in weg te komen en was het Groenewoud die haar zesde kunstijsoverwinning in haar carrière behaalde. Voor de Friezin was het 30 oktober 2021 voor het laatst dat zij een marathon kon winnen. In Alkmaar was het weer eens zo ver. In de massasprint was ze Esther Kiel en Irene Schouten de baas. Klassementsleidster Maaike Verweij (AH Zaanlander) eindigde als vijfde en staat in het klassement nu 26,7 punten voor op Esther Kiel die iets dichterbij kwam met haar tweede plaats.

Bij de beloften maakte Wisse Slendebroek indruk door solo het peloton op een ronde te zetten. Toen daarna ook enkele andere rijders de ronde voorsprong gingen pakken sloop hij mee voor een tweede ronde en soleerde zo uiteindelijk naar de winst. Klassementsleider Igor Baars (Langhout Beton & PCO Infra) eindigde als tweede en verstevigde zijn greep op het klassement, Gert Wierde (Royal A-ware) eindigde als derde.

Na de wedstrijd in Alkmaar vertrekt het peloton naar de Weissensee waar donderdag met de Aart Koopmans Memorial de eerste wedstrijd in de natuurijs Grand Prix verreden wordt.

Bekijk ook:

Uitslag Beloftenheren
Uitslag Heren
Uitslag Dames