Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma snelt naar Nederlandse marathontitel

Jorrit Bergsma snelt naar Nederlandse marathontitel

geplaatst zaterdag 1 januari 2022 om 19:31:53 op Schaatspeloton.nl

Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen is in Alkmaar gewonnen door Jorrit Bergsma (Royal A-ware / ZiuZ). Bergsma, die eerder in 2015 marathonkampioen werd, sprong in de finale achter de ontsnapte Mats Stoltenborg (Jumbo-Visma) aan en liet hem in de slotronde ver achter zich. Niels Overvoorde (Sportchaletviehhofen.at) was achter Bergsma en Stoltenborg goed voor brons. Na twee eerdere titels op Nederlands natuurijs en twee titels bij het Open NK op buitenlands natuurijs was dit voor Jorrit Bergsma de zesde marathontitel.

De hectiek in Alkmaar begon eigenlijk pas nadat het peloton al was afgesprint. Die sprint ging om de elfde plaats omdat net als eerder op de dag bij de dames een kopgroep van tien een ronde voorsprong had gepakt op het peloton. Jumbo-Visma was met de rappe Bart Hoolwerf en Harm Visser en aanvaller Mats Stoltenborg sterk vertegenwoordigd in de kopgroep waar ook Royal A-ware / ZiuZ met Jordy Harink, Sjoerd den Hertog en Jorrit Bergsma met drie man in de kopgroep. De twee machtsblokken vonden elkaar juist toen de strijd om de titel echt ging beginnen.

Bart Hoolwerf kwam ten val toen de Royal A-ware / ZiuZ-trein een gaatje in de bocht na de finish gebruikte binnendoor kwam. Na zijn val viel een achterblijver over Hoolwerf heen en bleef de Eemdijker op het ijs liggen. Gedesillusioneerd of geblesseerd het leverde een gevaarlijke situatie op het ijs op waarop de jury besloot de wedstrijd te staken. Op het moment dat de wedstrijd geneutraliseerd werd was Jorrit Bergsma net aangegaan en had een klein gaatje op de achtervolgers. Zijn aanval was echter voorbij omdat de wedstrijd geherstart moest worden. Maar bij de herstart meldde Bart Hoolwerf zich, duidelijk niet geblesseerd, weer aan het vertrek. De jury liet hem fysiek vertrekken maar maande hem onmiddellijk de strijd te staken. Rijders die op het moment van neutraliseren op het ijs liggen, en daarmee dus de reden van de neutralisatie zijn, mogen bij een herstart niet opnieuw aansluiten en van start gaan. Het koste de jury enkele ronden om Hoolwerf naar de kant te krijgen waarna de overblijvers de titelstrijd konden beginnen.

Op dat moment was ook Hoolwerfs ploeggenoot Harm Visser er al niet meer bij. Ook hij was ten val gekomen waardoor alleen Stoltenborg de eer van Jumbo-Visma nog kon verdedigen. Stoltenborg koos de aanval en sloeg een aanzienlijk gat. Bergsma reageerde op de voor hem bekende manier door van achter de kopgroep weg te springen en het gat naar de Noord-Hollander te dichten. Aangekomen bij Stoltenborg koos Bergsma voor het luiden van de bel de aanval en werd niet meer achterhaald. De Fries soleerde naar zijn tweede marathontitel op kunstijs. Stoltenborg moest genoegen nemen met zilver, brons was er voor Niels Overvoorde die ook weggesprongen was uit de achtervolgende groep.

Bekijk ook:

Uitslag