Schaatspeloton.nl - Nieuws - Elfstedenwinnaar Reinier Paping op 90-jarige leeftijd overleden

Elfstedenwinnaar Reinier Paping op 90-jarige leeftijd overleden

geplaatst maandag 20 december 2021 om 19:23:32 op Schaatspeloton.nl

Reinier Paping wordt in 1963 gehuldigd voor zijn Elfstedenoverwinning voorafgaande van een natuurijsmarathon in Ter Aar.

Reinier Paping wordt in 1963 gehuldigd voor zijn Elfstedenoverwinning voorafgaande van een natuurijsmarathon in Ter Aar. (bron: Eric Koch / Anefo (Nationaal Archief, CC0))

Reinier Paping is overleden. De winnaar van de Friese Elfstedentocht van 1963 is 90 jaar geworden. Tijdens de tocht die als zwaarste de boeken in zou gaan soleerde de op dat moment 31-jarige Ommenaar naar de winst. Bij de finish op de Groote Wielen had Paping een voorsprong van maar liefst 22 minuten op nummer twee Jan Uitham. Na zijn Elfstedenoverwinning kwam de legendarisch Paping, die eerder als langebaanschaatser actief was en zo ook het EK allround reed, nooit meer tot een overwinning in een natuurijsklassieker. In 1964 werd hij tweede in de Oldambtrit achter Siep Schuiling.

Met het overlijden van Paping zijn er nog maar twee mannen in leven die de Elfstedentocht hebben gewonnen. In 2017 ging Andere Tijden Sport met de winnaar van de Elfstedentocht 1997 Henk Angenent en Reinier Paping op bezoek bij Evert van Benthem in Canada. De NOS zendt vanavond om 22:22 uur deze aflevering in zijn geheel opnieuw uit op NPO1.