Schaatspeloton.nl - Nieuws - NK masters draait uit op puinhoop: dominante Kurt van de Nes niet beloond met ereronde

NK masters draait uit op puinhoop: dominante Kurt van de Nes niet beloond met ereronde

geplaatst zaterdag 18 december 2021 om 14:35:48 op Schaatspeloton.nl

Kurt van de Nes reed de halve wedstrijd solo op kop en pakte een ronde voorsprong. Toch moest hij zijn titel tussen achterblijvers vieren.

Kurt van de Nes reed de halve wedstrijd solo op kop en pakte een ronde voorsprong. Toch moest hij zijn titel tussen achterblijvers vieren. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het NK voor masters 40+ en 50+ is in Breda uitgedraaid op een puinhoop. Terwijl 50+-er Kurt van de Nes (Weissensee4kids) de gezamenlijke wedstrijd domineerde en het peloton solo op een ronde achterstand zette mocht de jury vanwege gelegenheidsregelementen het peloton en zelfs achterblijvers niet tijdig af laten sprinten om Van de Nes zijn ereronden te geven. Arnold Gaasenbeek en Chris van der Ven eindigden als 50+-ers op plaats twee en drie eveneens voor de jongere masters. Ook de 40+-kampioen Arjan Elferink die de sprint van het peloton won moest zijn titel te midden van achterblijvers vieren.

Naast vrije inschrijving was er bij het NK voor masters ook een apart wedstrijdreglement. Rijders zouden ook als ze op achterstand gereden werden niet uit koers gehaald worden. En het waren een hoop rijders die op achterstand terecht kwamen in een wedstrijd waarin Kurt van de Nes huishield. Van de Nes die al twee keer kampioen was geworden in de complete mastercategorie reed nu in een losse 50+-categorie. Die stond door een ingedikt programma wel samen met de 40+-ers aan de start. De oudere categorie domineerde echter de wedstrijd en dan met name Van de Nes die uiteindelijk bijna de helft van de koers solo in de aanval was op weg naar een ronde voorsprong. Hij slaagde hierin ook Arnold Gaasenbeek en Chris van der Ven probeerde via een aanval het peloton te dubbelen. Ze slaagden hier niet in maar pakten zo wel het zilver en brons.

Anders dan normaal waarbij het peloton drie ronden voor de finish van de winnaar afgesprint zou hebben reed de grote groep met daarin ook veel achterblijvers door tot de volle 80 ronden. De sprint van het peloton bepaalde de 40+-winnaars. Arjan Elferink was het snelst maar moest juichen tussen de achterblijvers die op dat moment nog werden ingehaald. Floris Geldof sprintte naar het zilver, brons was er voor Otto van de Pol.
Arjan Bakker dubbelt 60+-peloton twee keer, Bionda Heeringa beste masterdame
Ook bij de 60+-ers werd de wedstrijd gedomineerd door een rijder. Arjan Bakker slaagde er zelfs in het vrij kansloze peloton solo op twee ronden achterstand te zetten. Ook de Zuid-Hollander kreeg de merkwaardige reglementen niet automatisch de kans de titel op ijs te vieren. Voor Bakker was dat het teken om in de slotfase het peloton nogmaals de hielen te laten zien en declasseerde de concurrentie nogmaals. Arjen van Ketel en Richard Stolwijk pakte achter de oppermachtige Bakker het zilver en brons. Bij de vrouwen stonden maar zes deelnemers aan de start. Daaronder ook enkelen van zeer bedenkelijk niveau. Voorin werd wel een echte strijd gevoerd en kroonde Bionda Heeringa zich tot kampioene. De in de finale nog gevallen Karen Teuling werd tweede, het brons was voor Erna Botman.

Bekijk ook:

Uitslag Masters Dames
Uitslag Masters 60+
Uitslag Masters 50+
Uitslag Masters 40+