Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evert Hoolwerf zorgt voor unicum: wint alle dagen Trachitol Trophy

Evert Hoolwerf zorgt voor unicum: wint alle dagen Trachitol Trophy

geplaatst zondag 5 december 2021 om 18:07:04 op Schaatspeloton.nl

In Alkmaar heeft Evert Hoolwerf (Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk) ook de vierde wedstrijd van de Trachitol Trophy gewonnen. Hiermee is hij de eerste man die er in slaagt alle etappes van een marathonschaatsmeerdaagse te winnen. Op De Meent probeerde de concurrentie het absoluut om Hoolwerf te isoleren maar de snelle Eemdijker hield sterk stand. Op de streep klopte Hoolwerf Harm Visser (Jumbo-Visma) en Sjoerd den Hertog (Royal A-ware / ZiuZ) die ook in het eindklassement als de nummers twee en drie naar het podium mochten.

Het werd op het Noord-Hollandse ijs een wedstrijd die zeer het aanzien waard was. Anders dan eerder deze week werd er volop gekoerst. Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk werd flink uitgedund en uiteindelijk bleef alleen Crispijn Ariƫns over om Evert Hoolwerf te ondersteunen. Daarmee had hij echter een zeer sterke knecht om zijn positie te verdedigen. Een groep van elf met daarin de top van het klassement dubbelde in eerste instantie het peloton. Deze groep werd later aangevuld tot 18 met enkele schaatsers die de oversteek nog konden maken.

Marco van der Tuin (KPMS / Bouw & Techniek) leek met een solo die de zege van Hoolwerf kreeg nog naar de overwinning te kunnen rijden. Jumbo-Visma dichtte echter het gat en in de finale trok Royal A-ware / ZiuZ de sprint aan maar Evert Hoolwerf toonde zich op het laatste rechte stuk het snelst en pakt zo zijn vierde zege op vier. Alle etappes waren daarmee voor de Eemdijker, iets wat nog geen man eerder gelukt was. In het verleden wonnen Yep Kramer en KC Boutiette in respectievelijk de Heineken Zesdaagse en Greenery Six wel vier van de zes etappes, maar nooit aaneengesloten en zij moesten dagoverwinningen laten aan Richard van Kempen, Miel Rozendaal en Roel van Hest. Atje Keulen-Deelstra, Lilian van Tol, Francesca Lollobrigida en Irene Schouten konden in het verleden bij de vrouwen wel alle etappes winnen.

Het tussensprintklassement werd in Alkmaar veiliggesteld door Kevin Hoekstra (Bouwpartners). Hij scoorde op De Meent slechts punten maar had genoeg voorsprong om Ivar Immerzeel (Port of Amsterdam / SKITS) en Tom den Heijer (Sportchaletviehhofen.at) voor te blijven.

Bekijk ook:

Zorgt Gary Hekman voor unicum? Nog geen man won alle etappes in een schaatsmeerdaagse (24 november 2019)
Uitslag