Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aggie Walsma breekt dominantie van Elisa Dul

Aggie Walsma breekt dominantie van Elisa Dul

geplaatst zaterdag 4 december 2021 om 20:22:58 op Schaatspeloton.nl

Aggie Walsma wint de derde etappe in de Trachitol Trophy, Femke Mossinkoff is geklopt.

Aggie Walsma wint de derde etappe in de Trachitol Trophy, Femke Mossinkoff is geklopt.

In Amsterdam heeft Aggie Walsma (SKADI) de derde etappe in de Trachitol Trophy gewonnen. Walsma slaagden er op de Jaap Edenbaan samen met Laura van Ramshorst en Femke Mossinkoff (beiden Van Ramshorst Renault) in het peloton op een ronde te zetten. Daarmee werd de zegereeks van Elisa Dul (Zaanlander), die de pelotonsprint om de vierde plaats won, gebroken. Walsma klopt op de laatste meters Mossinkoff die de sprint was aangegaan, Van Ramshorst kon in de finale niet meespelen en werd derde. Dul behield wel de leiderstrui in het klassement.

Het begin van de wedstrijd in een regenachtig Amsterdam was er een zoals het ijs; dof en mat. Maar de glans kwam er al snel lopende de wedstrijd zeker wel. Eerst waren het Emma Engbers (Mastermind / Rekenservice / VGR) en Merel Bosma (Turner) die het probeerden. Het tweetal nam een halve ronden voorsprong maar leek geen moment te gaan slagen in hun rondenjacht. Ook omdat achter hen OCRE / Haak meer aandacht leek te hebben voor de tussensprintpunten voor Jessica Merkens (OCRE / Haak) die echter in de sprint tot tweemaal toe geklopt werd door Paulien Verhaar (Bouwbedrijf De Vries) die de greep op het pillenpak verstevigde.

Snel na de eerste tussensprint ontstond de definitieve kopgroep. Eerst vertrokken Van Ramshorst en Walsma samen met Luna Jonkers (CENNED). Opvallend genoeg stak Femke Mossinkoff vanuit het peloton over naar de kopgroep waar haar ploeggenote Van Ramshorst al deel vanuit maakte. Maar de dit seizoen al zeer sterk debuterende Mossinkoff slaagden in de toch wel tactisch gevaarlijke oversteek. Voorin werd goed samengewerkt terwijl in het peloton nu wel eens naar Zaanlander gekeken werd die de achtervolging niet opgang kreeg. Werk van Palet Vastgoedonderhoud en Turner kwam daarna nog te laat toen de koplopers met steun van ploeggenoten erin slaagden het peloton te dubbelen. Op dat moment maakte Jonkers al geen onderdeel meer uit van de kopgroep. De belofte van de dit seizoen geplaagde CENNED-ploeg moest de rest op een cruciaal moment laten gaan.

Nadat het drietal rond was slaagden niemand er meer in goed weg te komen. Iris van der Stelt (Turner) probeerde het nog even maar werd snel teruggepakt en ook een actie van Janneke Ensing (PTH Groep / SchaatsshopDrenthe) had geen lang leven. In de sprint van het peloton toonde Elisa Dul haar snelheid opnieuw al was het anders dan de voorgaande twee dagen om de vierde plaats. Wel behield Dul zo haar pijlenpak als leider in het klassement. In de sprint van het peloton vonden Mossinkoff en Walsma zich vooraan waardoor Van Ramshorst bij het ingaan van de finale al geklopt leek. Ook omdat Walsma door door te rijden zo een strijd tegen twee ploeggenoten kon voorkomen. Mossinkoff probeerde Walsma achter haar te laten maar het lukte het niet. Op 500 meter voor de finish ging Mossinkoff de sprint aan. Walsma kwam in de laatste bocht onderdoor en legde het laatste rechte stuk net iets sneller af waardoor zij de zege kon opeisen. Voor Walsma was het pas haar tweede overwinning op het hoogste niveau. In 2014 won de Friezin in Hoorn de Sjoerd Huisman Bokaal, daarna volgde zes podiumplaatsen voordat ze nu in Amsterdam zeven jaar later weer op het hoogste podium mocht staan.

Bekijk ook:

Uitslag