Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aanvallende Irene Schouten sprint naar winst in Jaap Eden Trofee

Aanvallende Irene Schouten sprint naar winst in Jaap Eden Trofee

geplaatst zaterdag 23 oktober 2021 om 20:28:53 op Schaatspeloton.nl

Irene Schouten (Zaanlander) heeft in Amsterdam de Jaap Eden Trofee gewonnen. De Nederlands Kampioene was na een wedstrijd waarin zij volop de aanval zocht de snelste in de sprint van een beperkte groep. De groep van twaalf was in de slotfase van de wedstrijd rond gegaan nadat eerder in de wedstrijd Schouten ronden lang solo in de aanval was. Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) en Aggie Walsma (SKADI) snelden achter Schouten naar de tweede en derde plaats.

Al vroeg in de wedstrijd koos de Zaanlander-ploeg in Amsterdam de aanval. Nadat haar ploeggenoten stuk voor stuk waren opgebrand bleef Irene Schouten ronden lang solo in de aanval in de zoektocht naar de staart van het peloton. Veel rijdsters moesten in het peloton, dat constant op tempo bleef om Schouten maar niet de ronde voorsprong te laten pakken, afhaken en de kant opzoeken. Toen Schouten eenmaal teruggepakt was brak het peloton al snel in twee groepen uiteen. De kleinste groep van 12 werd de kopgroep en ging met nog zo’n 20 ronden te gaan rond. Van Ramshorst was met drie sterk vertegenwoordigd. Daaronder ook de debuterende Femke Mossinkoff (Van Ramshorst) die zich zeer aanvallend toonde.

Een van de koploopsters Emma Engbers (Mastermind / Rekenservice / VGR) kwam na het dubbelen van het peloton in de bocht ten val. Toen een supporter over de boarding sprong om Engbers te helpen besloot de jury de wedstrijd te neutraliseren en pas te herstarten toen de bocht weer vrij was. Na het afsprinten van het peloton probeerde Mossinkoff het nog, maar Schouten hield het gat klein. In de sprint die volgde was Schouten duidelijk het snelst. Ineke Dedden eindigde achter de kampioene als tweede, Aggie Walsma werd derde. Femke Mossinkoff eindigde als negende en mocht zo de eerste witte trui aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag