Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zowel jongste als oudste marathonschaatsers in beloftendivisies

Zowel jongste als oudste marathonschaatsers in beloftendivisies

geplaatst zaterdag 23 oktober 2021 om 16:27:57 op Schaatspeloton.nl

Robert Wierts is dit seizoen de oudste marathonschaatser in een landelijk peloton.

Robert Wierts is dit seizoen de oudste marathonschaatser in een landelijk peloton. (bron: Schaatspeloton.nl)

De beloftendivisie is de kraamkamer voor het marathonschaatsen maar behalve de jongste schaatsers in het landelijke peloton bevat het ook de oudste schaatsers op de startlijst dit seizoen. Janne Berkhout (Van Ramshorst / Blue Dune) die volgende week nog 17 moet worden is de jongste in het landelijke peloton en ruim 28 jaar jonger dan pelotonsoudste Daniëlle Bekkering (Pensionadas). Remco Stam (Spieren voor spieren) die in december 18 gaat worden zijn is de jongste man dit seizoen. Robert Wierts (WHC consultancy) is met zijn 48 jaar en 3 maanden maarliefst 15 jaar ouder dan Erik Valent (Schaatshelmen.com / Actief-thuis) die met zijn 33 jaar de op-één-na-oudste in het beloftenpeloton is.

Wierts zorgde er in 2019/2020 met een gang naar de geschillencommissie voor dat hij als master mocht doorstromen naar de beloften. Daarna ontving hij een seizoen later ook een landelijke beloftennummer. Met zijn 48 jaar en 3 maanden is Wierts tweekeer zo oud als het gemiddelde van het peloton bij de beloftenheren. De beloftenheren zijn met een gemiddelde leeftijd van 24,1 jaar de jongste categorie. De beloftendames zijn gemiddeld 24,5 jaar oud. De leeftijden in de topdivisies liggen gemiddeld iets hoger, maar de uitschieters zijn kleiner. Een topdivisiedame is gemiddeld 25,8 jaar oud bij de seizoensstart vandaag, de topdivisieheren zijn met 27,6 jaar de oudste categorie dit seizoen.

Gemiddelde leeftijd per categorie:
Beloftenheren 24,1 jaar
Beloftendames 24,5 jaar
Topdivisiedames 25,8 jaar
Topdivisieheren 27,6 jaar

Vijn en Bouma jongste topdivisierijders, Ytsma en Berga het oudst
In de topdivisie is Evelien Vijn (Fortune Coffee) de jongste rijdster. De Wieringerwerfse is afgelopen augustus 19 geworden. Bij de heren is debutant Ids Bouma (Royal A-ware / ZiuZ) de jongste telg van het peloton. Ingmar Berga (Jumbo / Visma) is na het afhaken van enkele oudgediende nu de pelotonsoudste in de topdivisie. De voormalig Nederlands Kampioen is bij de start 37 jaar en 3 maanden oud. Ankie Ytsma (CENNED) is nu bij de vrouwen de oudste topdivisierijdster. De Friezin werd afgelopen juni 36 jaar.

Jongste beloftendame: Janne Berkhout (moet nog 17 worden)
Oudste beloftendame: Daniëlle Bekkering (wordt december 45, ruim 6 jaar ouder dan Eva Riemersma-van Rheenen die op een na oudste is)

Jongste topdivisiedame: Evelien Vijn (19 jaar en 2 maanden)
Oudste topdivisiedame: Ankie Ytsma (36 jaar en 4 maanden)

Jongste beloftenheer: Remco Stam (wordt december 18)
Oudste beloftenheer: Robert Wierts (48 jaar en 3 maanden, 15 jaar ouder dan Erik Valent met zijn 33 jaar de op een na oudste)

Jongste topdivisieheer: Ids Bouma (20 jaar en 4 maanden)
Oudste topdivisieheer: Ingmar Berga (37 jaar en 3 maanden)