Schaatspeloton.nl - Nieuws - Belangenvereniging masters blij met eigen kampioenschappen

Belangenvereniging masters blij met eigen kampioenschappen

geplaatst donderdag 8 juli 2021 om 22:22:00 op Schaatspeloton.nl

Het Open NK voor masters vond de afgelopen jaren plaats op Flevonice, nu vindt die titelstrijd een plek op de Weissensee.

Het Open NK voor masters vond de afgelopen jaren plaats op Flevonice, nu vindt die titelstrijd een plek op de Weissensee. (bron: Schaatspeloton.nl)

MasterSkatingNL, de belangenvereniging voor de masterscategorieën, is blij met de invulling van de kampioenschappen op de vorige week bekend geworden marathonkalender. Hierop krijgen de 40+-schaatsers een eigen kunstijs-NK op zaterdag 18 december en is er op de Weissensee op 27 januari ruimte voor een Open NK op natuurijs. Omdat Flevonice, waar voorgaande jaren het Open NK voor de masters werd verreden, vorig jaar definitief de deuren sloot was het onduidelijk wat met dit kampioenschap zou gebeuren. Deze titelstrijd vind nu een plek op de Weissensee, waarmee er weer een masterwedstrijd terugkeert op het Karinthische bergmeer. Iets waar lang voor gepleit werd vanuit de masters.

"Het NK Kunstijs Masters bij dat van de toppers op Nieuwjaarsdag bleek niet langer mogelijk en wenselijk. Enerzijds ontbrak daarvoor de tijd door de toevoeging van de neo-senioren vrouwen, maar ook vonden veel masters Nieuwjaarsdag een erg ongemakkelijke dag. Uiteraard drukte dit de deelname, helemaal als dit op deze dag in een uithoek van het land plaats vond." Reflecteert Jan Zwanenburg van MasterSkatingNL. "Daarom is in goed overleg besloten de masters een eigen NK te geven op een andere plaats en tijd."

Met de verplaatsing ziet Zwanenburg nog meer kansen. "Omdat een NK in leeftijdsklassen zoals dat jarenlang op Flevonice werd verreden daar altijd een groot succes was, is de mogelijkheid aangegrepen om nu ook het NK Kunstijs in aparte leeftijdsklassen te houden. Zo blijft een dergelijk NK in eigen land behouden en het is hiermee voor het eerst dat er ook voor de 50- en 60-plussers aparte Nederlandse Kampioenschappen zijn op een 400-meterkunstijsbaan. We hopen dat hiermee ook met name de oudere schaatsers actief bij het marathonschaatsen betrokken blijven, iets wat natuurlijk extra onzeker is na de coronaperiode."

Masters weer op de Weissensee
"Daarnaast is door de definitieve sluiting van Flevonice daar geen ONK Masters meer mogelijk en zijn we blij dat we daarmee weer kunnen terugkeren naar de Weissensee. Ook hier zullen overigens kampioenschappen zijn in de bekende leeftijdsklassen, maar er wordt wel in één wedstrijd over 70 kilometer gestart." Blikt Jan Zwanenburg alvast vooruit. Het masterpeloton zal bij deze wedstrijd gezelschap krijgen van regionale C-rijders. "Zodat ook zij daar weer een wedstrijd hebben, wat naar we allen hopen voor een goed bezet peloton kan zorgen. Veel masters hebben het altijd jammer gevonden dat er geen masterwedstrijden meer op de Weissensee waren, dus we gaan uit van een grote deelname. Eventueel kan het ONK natuurlijk ook goed worden gecombineerd met een toertocht en/of de wintertriatlon daar."