Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marathonschaatsen wordt politiek thema: Regering laat mogelijkheid natuurijsmarathons onderzoeken

Marathonschaatsen wordt politiek thema: Regering laat mogelijkheid natuurijsmarathons onderzoeken

geplaatst maandag 8 februari 2021 om 18:53:26 op Schaatspeloton.nl

In 2012 was de laatste lange natuurijsperiode waarin klassiekers werden verreden in Nederland. Zo ook de Henk Angenent Classic.

In 2012 was de laatste lange natuurijsperiode waarin klassiekers werden verreden in Nederland. Zo ook de Henk Angenent Classic. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Minister-President Mark Rutte en minister van medische zorg en sport Tamara van Ark laten weten dat onderzocht wordt of het mogelijk is schaatsmarathonwedstrijden op natuurijs toe te staan tijdens de huidige coronapandemie. Ook de KNSB laat weten initiatieven om tot een mogelijk NK op natuurijs en/of natuurijsklassiekers te komen te omarmen. Vanochtend schreven de herentopdivisieploegen een open brief aan de bond waarin zij hen opriepen zich sterk te maken voor een zogenoemde natuurijsbubbel. Vanmiddag verstuurde ook de damestopdivisieploegen een vergelijkbare brief waarin de vrouwen aangaven dat "gezien de kleinere budgetten binnen de damesmarathonploegen" het van een nog groter belang is voor het damespeloton dat wedstrijden door kunnen gaan.

"De periode van natuurijs die voor ons ligt, is uitzonderlijk in Nederland", laat Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB weten. "Er ligt een unieke kans, die we willen grijpen. Goed te zien dat heel de schaatswereld hierachter staat. Wij zijn sinds dit weekend in gesprek met diverse betrokken partijen om te kijken of we de plannen werkelijkheid kunnen laten worden."
 
Tot eind vorige week kreeg de KNSB vanuit Den Haag de boodschap dat marathonschaatswedstrijden niet waren toegestaan, ook niet op natuurijs. Afgelopen weekeinde kwamen nieuwe initiatieven tot stand, onder invloed van de weerberichten die een serieuze vorstperiode voorspelden. De honger naar natuurijs groeide met het uur. Onder meer vanwege een tweet van Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports, kwam de zaak in beweging. Daar kwam vanochtend een open brief overheen, van de gezamenlijke marathonschaatsteams, gericht aan de KNSB-directeuren Herman de Haan en Remy de Wit. 

Zij hebben de teams intussen geantwoord en uitgenodigd om mee te praten. "Wij zijn blij verrast dat er nu mogelijk een kans ligt om hier iets bijzonders van te maken", schrijven de KNSB-directeuren. "Het spreekt vanzelf dat wij de initiatieven volledig omarmen. Sterker nog, wij zijn al gestart met het voeren van verkennende gesprekken." De KNSB heeft samen met House of Sports in Thialf een reeks langebaanwedstrijden georganiseerd, waarbij rijders in een bubbel zijn gezet. Deze week staan de ISU WK Afstanden op het programma (11-14 februari), als laatste in de reeks.

Politieke druk en Thialfregime
"We hebben in Thialf laten zien dat we wedstrijden veilig en coronaproof kunnen organiseren. Dat moet ons ook lukken met marathonwedstrijden op natuurijs", aldus De Wit. "Het zou voor het peloton een verloren seizoen goed kunnen maken en voor de mensen thuis kan het straks geweldige tv opleveren."

Dit Thialfregime wordt door premier Rutte nu ook aangehaald als mogelijkheid om tot natuurijsmarathons te komen. De druk op de regering werd vandaag groter door de oproepen rond de sport maar ook door verschillende fractievoorzitters en lijsttrekkers die vragen stelde over de mogelijkheden tot wedstrijden op natuurijs.