Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geen marathonschaatsen meer in 2020, wedstrijden Weissensee in ieder geval niet op oorspronkelijke datum

Geen marathonschaatsen meer in 2020, wedstrijden Weissensee in ieder geval niet op oorspronkelijke datum

geplaatst donderdag 5 november 2020 om 23:20:49 op Schaatspeloton.nl

De wedstrijden op de Weissensee vinden in elk geval niet op de oorspronkelijke datums 15 tot en met 19 januari plaats.

De wedstrijden op de Weissensee vinden in elk geval niet op de oorspronkelijke datums 15 tot en met 19 januari plaats. (bron: Schaatspeloton.nl)

Met het verlengen van de coronamaatregelen heeft de KNSB de schaatsmarathons die in 2020 gepland stonden allemaal moeten afgelasten. Ook is bekend dat de Grandprixwedstrijden op de Weissensee in elk geval niet verreden worden op de oorspronkelijk geplande datums van 15 tot en met 19 januari. De KNSB zoekt naar mogelijkheden zowel voor de wedstrijden op de Weissensee als ook voor een mogelijke kunstijskalender in 2021. Door het afgelasten van alle schaatsmarathons voor de rest van 2020 zou het NK op nieuwjaarsdag de seizoensopening worden. Maar dit hangt logischerwijs af van de regels die op dat moment gelden.

In een update laat de KNSB weten de komende tijd te werken aan een nieuwe, voorlopige, wedstrijdkalender voor de periode van 1 januari tot en met maart. Het NK marathon blijft hier voorlopig staan op 1 januari en zou daarmee de seizoensopening worden. Voor de nieuwe wedstrijdkalender geeft de bond aan "zoveel mogelijk kansen te willen benutten om veilig marathonwedstrijden te organiseren volgens het reguliere wedstrijdformat in overleg met de diverse platfoms."

"We blijven paraat staan om, wanneer de situatie sneller verbeteren dan verwacht, snel op te kunnen starten." Aldus de KNSB die wel aangeeft alternatieve te overwegen als de reguliere vorm van het marathonschaatsen niet mogelijk zou kunnen zijn. Daarbij zal dan eerst gekeken worden voor de topdivisies en ook een aangepast wedstrijdformat lijkend op mass-starts met minder ronden en rijders wordt overwogen.

Alternatieve datums Weissensee, uitbreiding Grand Prix en Trachitol Trophy als afsluiter?
Voor de wedstrijden op de Weissensee geldt dat ze in elk geval niet op de oorspronkelijk geplande datums verreden kunnen worden. Op het bondsbureau wordt gezocht naar alternatieve mogelijkheden tussen eind januari en half februari. De wedstrijden in Lulea van 18 tot en met 21 februari blijven vooralsnog staan. Ook wordt er door de KNSB gekeken naar de mogelijkheid om de Grand Prix op natuurijs uit te breiden. Voor de Trachitol Trophy, die eind deze maand verreden zou worden, kijkt men naar meerdere momenten om deze als nog te verrijden. Specifiek wordt daarbij de mogelijkheid genoemd om de vierdaagse half maart de afsluiter van het seizoen te laten zijn.