Schaatspeloton.nl - Nieuws - Laura van Ramshorst leest de koers perfect en wint Alternatieve Elfstedentocht

Laura van Ramshorst leest de koers perfect en wint Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 29 januari 2020 om 15:24:54 op Schaatspeloton.nl

Laura van Ramshorst kan het zelf haast niet geloven, zij wint de Alternatieve Elfstedentocht

Laura van Ramshorst kan het zelf haast niet geloven, zij wint de Alternatieve Elfstedentocht (bron: Schaatspeloton.nl)

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is bij de vrouwen verrassend gewonnen door Laura van Ramshorst (CENNED). Van Ramshorst maakte halverwege de koers, samen met ploeggenoten, de oversteek vanuit het peloton naar een kansrijke kopgroep. In de finale bleef Van Ramshorst over met vijf vrouwen en ontsnapte zij op het juiste moment uit hun greep. Emma Engbers (Mastermind) finishte op drie seconden als tweede, Beau Wagemaker (A6.nl groot in auto's) werd derde. Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) die de pelotonsprint om de zevende plek won behoudt het oranje leiderspak in de KPN Grand Prix.

De ondankbare eer van de vroege vlucht was vandaag bij de vrouwen voor Nicky van Leeuwen (Mastermind), Anna van den Bos (BTZ.nl) en Maaike Verweij (ZiuZ). Het drietal dat door het peloton niet echt als een bedreiging werd gezien kreeg meer dan vijf minuten voorsprong van de grote groep. De achtervolging op het drietal werd net voor halfkoers geopend door Lianne burger (Rekenservice / VGR), Daphne Alderts (Sprog), Lisanne Buurman (BTZ.nl), Olin Verhoog (Holland Jersey) en Malou Hiemstra (Port of Amsterdam / SKITS). Toen een grote groep op hun neerstreek en achter in het peloton het tempo laag bleef zag de CENNED ploeg het gevaar. Ankie Ytsma, Nienke Smit en Laura van Ramshorst (allen CENNED) gingen samen met Loes Adegeest (Smit Consultancy / Husqvarna) en Janet Beers (Speelman / Haak) de achtervolging in een slaagde erin vooraan aan te sluiten. Hiermee was de slag, naar later bleek, geslagen. De groep van nu vijftien vrouwen bouwde de voorsprong uit naar bijna zes minuten. Daarin ook titelverdedigster Iris van der Stelt (Turner) die echter op het moment dat de beslissende slag geslagen werd moest passen.

De groep die toen ontstond, bestaand uit Tessa Snoek (Nedflex), Laura van Ramshorst, Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhouden), Beau Wagemaker en Emma Engbers, zag het peloton wel dichterbij komen maar bleven buiten schootsafstand. Janneke Elzinga (iM FARMING) probeerde nog uit het peloton over te steken toen het gat verkleind was tot een minuut maar kwam niet veel dichter. Dit leverde haar uiteindelijk wel de zesde plaats op. Voorin vielen Beau Wagemaker en Tessa Snoek op een cruciaal moment in de laatste kilometers. Bij het ingaan van de laatste kilometer was het Laura van Ramshorst die de kans zag en in de aanval ging. Zij hield uiteindelijk op de meet een drietal seconden over op Emma Engbers die tweede werd en Beau Wagemaker die ondanks haar late val nog goed was voor de derde plaats.

Geheel verbouwereerd kwam Van Ramshorst over de streep. Haar handen voor het gezicht slaand. Niet kunnen geloven dat zij zojuist de Alternatieve Elfstedentocht had gewonnen.

Bekijk ook:

Uitslag