Schaatspeloton.nl - Nieuws - Frank Vreugdenhil prolongeert als eerste man Alternatieve Elfstedentocht-titel

Frank Vreugdenhil prolongeert als eerste man Alternatieve Elfstedentocht-titel

geplaatst woensdag 29 januari 2020 om 14:50:03 op Schaatspeloton.nl

Frank Vreugdenhil toont twee vingers, hij wint voor de twee jaar op rij de Alternatieve Elfstedentocht.

Frank Vreugdenhil toont twee vingers, hij wint voor de twee jaar op rij de Alternatieve Elfstedentocht. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Weissensee heeft Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk) voor het tweede jaar op rij de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee gewonnen. De Drent is de eerste man die zijn titel kan prolongeren in het 32-jarige bestaan van de 200 kilometerwedstrijd op het Karinthische bergmeer. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) en Jordy Harink (Royal A-ware) werden in de sprint van een selecte kopgroep geklopt en moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats. Ariëns nam met zijn tweede plaats de leiding over in de KPN Grand Prix, waarvan de Alternatieve Elfstedentocht de derde wedstrijd was.

Vroeg in de koers ontstond bij de mannen op de Weissensee een gevaarlijke kopgroep. Met name Or Quest / Bouw & Techniek was met Mats Stoltenborg, Marcel van Ham, Bart de Vries en Jeroen Janissen sterk vertegenwoordigd in een negentienmans kopgroep. Ook voormalig Alternatieve Elfstedentocht-winnaars Erwin Mesu (Douma Staal) en Crispijn Ariëns bevonden zich in de sterk groep waar ook klassementsleider Bart Hoolwerf en broer Evert (beiden AB Vakwerk) aanwezig waren. Toen Or Quest / Bouw & Techniek vol ging koersen en het gat naar het peloton uitbouwde tot een kleine 2 minuten was het voor AB Vakwerk echter te gortig. Zij namen het heft in handen in het peloton en Evert Hoolwerf liet zich zelfs terugzakken om te helpen de grote groep te neutraliseren. Na zo’n 20 kilometer was dit een feit. Maar daarmee was er al een snelle koers neergezet nog voordat het peloton halverwege was.

In een gewapende vrede die volgde was Niels Immerzeel (Port of Amsterdam / SKITS) de eerste die de koers weer deed ontploffen. Het peloton scheurde en het was uiteindelijk een groep van negen die in de laatste 50 kilometer ontstond en het zou uithouden tot de finish. Naast Immerzeel bestond die groep uit Marco van der Tuin (Or Quest / Bouw & Techniek), Erwin Mesu, Frank Vreugdenhil, Bart van der Vlugt (Skate4AIR), Crispijn Ariëns, Jordy Harink, Ronald Haasjes en Ronald Kruijer (beiden Bouwselect). Hiermee kende de kopgroep met Mesu, Vreugdenhil en Ariëns maar liefst drie voormalige winnaars.

Mesu probeerde aanvallend naar zijn tweede overwinning te gaan, maar de Zeeuw kwam niet weg. Van der Tuin en Kruijer plaatste in de uiterste slotfase nog een elk een solo-aanval. Maar de groep greep ook hen weer terug. In de sprint die volgde snelde Frank Vreugdenhil naar de winst. Hiermee werd hij de eerste man die er in slaagde zijn titel op de Alternatieve Elfstedentocht te prolongeren. Crispijn Ariëns werd tweede, Jordy Harink was goed voor de derde plaats. Ronald Haasjes en Marco van der Tuin eindigde op plaats vier en vijf net naast het podium.

Bekijk ook:

Uitslag