Schaatspeloton.nl - Nieuws - Open NK marathonschaatsen voor Manon Kamminga

Open NK marathonschaatsen voor Manon Kamminga

geplaatst zaterdag 25 januari 2020 om 14:42:10 op Schaatspeloton.nl

Manon Kamminga wint het Open NK, medevluchtsters Anne Tauber, Merel Bosma en Emme Engbers zijn geklopt.

Manon Kamminga wint het Open NK, medevluchtsters Anne Tauber, Merel Bosma en Emme Engbers zijn geklopt. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Weissensee heeft Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) het KPN Open NK marathonschaatsen op haar naam geschreven. Kamminga klopte na 105 kilometer door sneeuw en zon haar drie medevluchtsters in de sprint om de titel. Anne Tauber (iM FARMING), die in de finale met meerdere aanvallen een sprint probeerde te voorkomen, sprintte naar het zilver, brons was er voor Merel Bosma (Turner). Emma Engbers (Mastermind) eindigde als enige van de kopgroep die vroeg in de wedstrijd ontstond naast het podium.

Na een uur wedstrijd waarin het peloton in de sneeuw al flink gepijnigd werd, achteraan stond de deur wagenwijd open voor vele afvallers, ontstond al een kopgroep van zes met Manon Kamminga, Merel Bosma, Anne Tauber, Emma Engbers en in eerste instantie ook Tessa Snoek (Nedflex) en Ankie Ytsma (CENNED). Die laatste twee moesten in de tweede helft van de koers de andere vier laten gaan en daarmee ontstond de definitieve kopgroep. Het viertal nam een riante voorsprong en ook Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhouod), Carien Kleibeuker (Royal A-ware) en bewaakster Lisa van der Geest (Turner) kwamen niet meer dichterbij.

In de finale probeerde Anne Tauber meerdere keren weg te komen. Maar de kleinste van de vier slaagde er niet in haar medevluchtsters achter haar te laten. In de laatste kilometer werd het een lange sprint waar Manon Kamminga zich de snelste toonde en zo haar eerste Open NK won. Tauber mocht voor zilver naar het podium, Bosma was goed voor brons.

Bekijk ook:

Uitslag