Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jouke Hoogeveen soleert in winters Open NK naar rood-wit-blauw

Jouke Hoogeveen soleert in winters Open NK naar rood-wit-blauw

geplaatst zaterdag 25 januari 2020 om 12:30:49 op Schaatspeloton.nl

Jouke Hoogeveen soleert naar de Open Nederlandse titel.

Jouke Hoogeveen soleert naar de Open Nederlandse titel. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het KPN Open NK marathonschaatsen is gewonnen door Jouke Hoogeveen (Bouwselect). De 41-jarige schaatser uit Heiloo ontsnapte bijna 20 kilometer voor de finish uit een sterk uitgedund peloton en werd door de sprintersploegen niet meer achterhaald. Op 52 seconden achterstand won Gary Hekman (AB Vakwerk) de sprint om het zilver voor de uittredende kampioen Mart Bruggink (Bouwselect) die zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui dus in de ploeg zag blijven. Het Open NK werd op de Weissensee winters gekleurd door sneeuwval die de eerste 100 kilometer zwaar maakte.

De mannen waren een klein half uur onderweg toen het voor het eerst deze week op de Weissensee begon te sneeuwen. Terwijl langzaam de sneeuwschuivers op het ijs kwamen brachten de heren een zware koers op het ijs. Geen van de aanvallen kwam echter weg in de sneeuw, maar toen de finale aanbrak was het al te zien dat het een pittige koers was geweest. Het peloton was flink uitgedund en AB Vakwerk had nog maar vier rijders in koers toen Jouke Hoogeveen de aanval koos. De ploegen met de snelle mannen rookten al snel hun mannen op en de voorsprong van Hoogeveen bouwde uit tot een driekwart minuut met nog 10 kilometer te rijden.

In de finale bouwde 'de lange adem' zijn voorsprong alleen maar uit. De sprinters kwamen niet meer terug. Op de streep hield Hoogeveen 52 seconden over om zijn grootste overwinning in zijn carrière te behalen. Gary Hekman won de sprint om de tweede plaats voor Mart Bruggink. Bruggink, die vorig jaar verraste met de Open Nederlands titel, zag in Jouke Hoogeveen zijn ploeg- en kamergenoot op de Weissensee zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui overnemen. Bruggink en Hoogeveen stonden als nummers één en drie naast elkaar op het podium.

Bekijk ook:

Uitslag