Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart de Vries met solo-aanval naar victorie in Alkmaar

Bart de Vries met solo-aanval naar victorie in Alkmaar

geplaatst zaterdag 7 december 2019 om 22:04:18 op Schaatspeloton.nl

Ploeggenoot Daniel Niero feliciteert Bart de Vries bij het ingaan van zijn laatste ronden al met de overwinning in Alkmaar.

Ploeggenoot Daniel Niero feliciteert Bart de Vries bij het ingaan van zijn laatste ronden al met de overwinning in Alkmaar. (bron: Schaatspeloton.nl)

In een winderig Alkmaar heeft Bart de Vries (Or Quest / Bouw & Techniek) met een indrukwekkende solo-aanval ondersteund door ploeggenoten de zesde wedstrijd in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Vries ontsnapte in het laatste deel van de wedstrijd alleen uit een kopgroep van veertien met een ronde voorsprong en kwam met hulp van zijn ploeggenoten tot een tweede ronde voorsprong. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) kwam solo als tweede over de streep, Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans / Interfarms) volgde als derde.

De in Alkmaar duidelijk aanwezige wind maakte er op De Meent samen met de rijders een sloopkoers van. Halverwege de wedstrijd leek de beslissende slag gemaakt te worden toen verspreid over de baan uiteindelijk zestien man het peloton op een ronde achterstand zette. Bij de zestien de belangrijkste mensen uit het klassement en gekende aanvallers. Na het rondgaan van het zestiental werd de wedstrijd echter allerminst in het slot gegooid. Het was uiteindelijk Bart de Vries, al goed voor een ronde voorsprong, die op jacht ging naar de tweede ronde voorsprong.

Nadat hij de sprong gemaakt had lieten verschillende ploeggenoten zich snel afzakken en reden zich helemaal op voor de 31-jarige schaatser uit Heerenveen. Dit leek De Vries nadat hij er in geslaagd was de tweede ronde voorsprong te pakken nog te gaan opbreken. Hij vond zich met beperkte steun toen een sterke groep ook op jacht ging naar de tweede ronden. De kopgroep, met onder andere broer Bob de Vries (Royal A-ware), Crispijn Ariëns, Gary Hekman (AB Vakwerk), Kevin Hoekstra (Bouwselect) maar ook ploeggenoot Daniel Niero (Or Quest / Bouw & Techniek), pakte snel een honderd meter op de rest en dit bracht Bart de Vries met in eerste instantie alleen nog Marco van der Tuin (Or Quest / Bouw & Techniek) in steun in een lastig pakket. De Vries moest zelf de tweede groep op tempo houden waaruit uiteindelijk Niero zich nog liet terugzakken om zijn ploeggenoot bij te staan. Op dat moment ging de groep op jacht naar de tweede ronde staan en reed enkel Ariëns door vooraan. Ariëns kwam echter niet tot de gewenste tweede ronde voorsprong en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Bij de strijders om de derde plek ging Sjoerd den Hertog als eerste de strijd aan en de Groninger werd niet meer achterhaald. Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) finishte op de vierde plaats net naast het podium maar blijft in het bezit van zowel het oranje als het witte leiderspak.

Nadat de strijd om de mindere ereplaatsen waren beslecht kon Bart de Vries genieten van de laatste ronden solo op de baan. Felicitaties in ontvangst nemend reed De Vries onbedreigd naar zijn vierde overwinning op het hoogste niveau. Januari 2011 was het op dezelfde De Meent geweest dat De Vries zijn allereerste overwinning behaalde.

Bekijk ook:

Uitslag